Τρίτη, 12 Μαΐου 2009

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ


Πεντανόστιμο φαγητό, ότι καλύτερο για το σαρακοστιανό κυριακάτικο τραπέζι. Όσες φορές το έχω φτιάξει, όλοι ξεγελιούνται απο εμφάνιση και γεύση και με ρωτάνε "καλά δεν νηστεύεις;"
Ευχαριστούμε πολύ, για την παρασκευή και παρουσίαση του πιάτου, την φίλη μας Μαίρη Τ.

Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

1 πακέτο μακαρόνια Νο 3
Για τον κιμά σόγιας:
2 φλυτζάνια τσαγιού κιμά σόγιας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/3 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μπαχάρια
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο γαρύφαλο
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
Για την κρέμα:
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας(πουρέ)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα
λίγα κυβάκια μαργαρίνης

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη σόγια με 6 φλυτζάνια νερό για να φουσκώσει. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε και κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Προσοχή, γιατί φουσκώνει και χύνεται. Αφήνουμε να μείνει με κλειστό καπάκι, για περίπου 45΄.
Κατόπιν, σουρώνουμε τη σόγια.
Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να ξανθύνουν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Επειδή χρησιμοποιούμε σάλτσα σόγιας και είναι αλμυρή, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 45΄, να βράσει και να δέσει η σάλτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, ελαφρά. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατίζουμε.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και τη κρέμα.
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια. Απο πάνω ρίχνουμε τον κιμά (αφού έχουμε αφαιρέσει τα μπαχάρια), στρώνουμε με ένα πηρούνι να καλύψει όλη την επιφάνεια και κατόπιν βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Απλώνουμε απο πάνω και την κρέμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε κατά τόπους μικρά κυβάκια μαργαρίνης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄-50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!



Share

2 σχόλια:

egkimosyni είπε...

Το Παστίτσιο είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητα το έφτιαξα εχθές και ηταν τελειο!!
Από τις ποιο καλές συνταγές για Παστίτσιο. Είχα δοκιμάσει το Παστίτσιο που μου άρεσε εξίσου καλά..
Αλλά προτιμώ τη συνταγή σας είναι διαφορετική και ποιο ελαφριά

EYH είπε...

Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λόγια, είναι πράγματι πιο ελαφρύ μιας και λείπουν τα λιπαρά αλλά κυρίως είναι μια καλή λύση για την νηστεία.
Βλέπω, έχεις μια ιδιαίτερη προτίμηση στο συγκεκριμένο site. εχει μεγάλη ποικιλία συνταγών.
Καλή συνέχεια :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...