Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΓΑΥΡΟΣ ΞΙΔΑΤΟΣ


Ενας εκπληκτικός μεζές για τη παρέα με το ουζάκι, το κρασάκι ή το τσιπουράκι μας. Η διαδικασία παρασκευής τους, είναι λίγο χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει, ειδικά όταν ακούμε τα θετικά σχόλια απο τους δικούς μας.

Για να φτιάξουμε τη συνταγή χρειαζόμαστε:

1 kg γαύρο
χοντρό αλάτι
ξύδι
ελαιόλαδο
σκόρδο
ρίγανη

Αρχικά καθαρίζουμε το γαύρο απο το κεφάλι και τα εντόσθια. Έπειτα σύροντας τον δείκτη μας ανοίγουμε προσεκτικά την κοιλιά προς τα κάτω, προς την ουρά. Τραβάμε προσεκτικά τη ραχοκκοκαλιά σε αντίθετη φορά, δηλ. απο την ουρά προς τα πάνω. Τώρα το γαυράκι μας είναι φιλεταρισμένο.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα. Τα ξεπλένουμε κάτω απο τη βρύση και τα αραδιάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού καλυφτεί όλο με τα ψαράκια, τα αλατίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι. Έπειτα, στρώνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα γαυράκια, πάλι το ένα δίπλα στο άλλο και πάλι τα αλατίζουμε. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι.
Τα αφήνουμε να μείνουν έτσι με το αλάτι, περίπου 10 ώρες.
Τα ξεπλένουμε, τα αραδιάζουμε σε ένα τάπερ το ένα δίπλα στο άλλο και τα ραντίζουμε με ξύδι. Προσέχουμε το ξύδι να καλύπτει όλα τα ψαράκια. Τα αφήνουμε να μείνουν περίπου 6 ώρες, στο ψυγείο.
Κατόπιν, τ' αλλάζουμε τάπερ, και τα τοποθετούμε σε στρώσεις με ελαιόλαδο ανάμεσα, ρίγανη και ψιλοκομμένο σκορδάκι. Πρέπει τα ψάρια να είναι τελείως καλυμμένα απο το λάδι.
Τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο. Το ελαιόλαδο, φυσικά στο ψυγείο, παγώνει. Γι αυτό όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, τα βγάζουμε νωρίτερα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορούμε βέβαια, να βάλουμε αραβοσιτέλαιο για να αποφύγουμε αυτή τη κατάσταση, αλλά θα πρέπει στο σερβίρισμα να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο.
Διατηρούνται πολύ καιρό.
Καλή επιτυχία!!!!!!!



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...