Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΙ


Αν και πέρασαν οι γιορτές γράφω αυτή την απίθανη συνταγή για κουραμπιέδες γιατί κάποιοι ακόμη μπορεί να τρώνε κουραμπιέδες όπως και εμείς !!!!!
Τώρα γιατί μεταμεσονύκτιοι, είναι άλλο θέμα, για το οποίο όποιος θέλει διευκρινήσεις, να απευθυνθεί στην φίλη μου την Ελένη !!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

500 γραμ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμ. φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 βανίλιες
1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα με την φλούδα και αλεσμένα
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 σφηνάκι κονιάκ ή ούζο
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 1/2 kg περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το άχνισμα

Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με την φυτίνη. Προσθέτουμε την ζάχαρη κοσκινισμένη και χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο το μίγμα μας.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, τη σόδα ανακατεμένη με το κονιάκ ή το ούζο και μετά το αλεύρι.
Προσθέτουμε πρώτα 1 kg και ανακατεύουμε. Απο εκεί και πέρα ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να δούμε την ζύμη μας αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι στη ζύμη μας. (Ένα κολπάκι που έμαθα, απο την Ελένη την μεταμεσονύκτια, είναι ότι πλάθουμε ένα κουραμπιεδάκι και το πατάμε ελαφρά, αν αυτό δεν κάνει σκασίματα είναι έτοιμη η ζύμη μας. Αν όμως μας ανοίγει σημαίνει ότι έχει πολύ αλεύρι και θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη βουτυράκι λιωμένο και να ζυμώσουμε).
Τέλος ρίχνουμε και τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε λαμαρίνες αντικολλητικά χαρτιά και αραδιάζουμε πάνω τους κουραμπιέδες, είτε στρογγυλούς είτε σε σχήματα χριστουγεννιάτικα.
Ψήνουμε ή σε αέρα στους 160 βαθμούς ( 2 λαμαρίνες μαζί) ή σε αντιστάσεις στους 175 βαθμούς στην μεσαία σχάρα, για 30΄περίπου.
Όταν τους βγάλουμε απο τον φούρνο, έτσι όπως είναι καυτοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Μετά στρώνουμε λαδόκολες στο τραπέζι μας και τις αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε άχνη, τυλίγουμε έναν έναν τους κουραμπιέδες μας και κατόπιν τους αραδιάζουμε στις λαδόκολες. Μόλις τελειώσουμε με όλους, τους αχνίζουμε καλά με περισσότερη ζάχαρη άχνη και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Τους μεταφέρουμε κατόπιν και τους στολίζουμε σε μια πιατέλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...