Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ
Φακές..... Ενα τόσο παρεξηγημένο όσπριο!!! Δεν ξέρω γιατί, αλλά η αποστροφή προς τις φακές ξεκινάει απο τα παιδικά μας χρόνια και για πολλούς εξακολουθεί να υπάρχει και σε μεγαλύτερη ηλικία. Βλέπω τις γκριμάτσες που κάνουν όλα τα παιδιά στο άκουσμα και μόνο της λέξης "φακές", πόσο μάλλον όταν υποχρεώνονται να τις φάνε!!!
Είναι ένα όσπριο πλούσιο σε πολλές βιταμίνες. Αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο) και αν συνδιαστούν με ρύζι, εκτός από νόστιμες είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία λόγω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας ή/και γαλακτοκομικά προιόντα.
Ας βάλουμε στην διατροφή μας τα όσπρια και ειδικά τις φακές όπου είναι και εύκολες στο μαγείρεμά τους.
Για την παρασκευή της σούπας χρειαζόμαστε:
1/2 πακέτο φακές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
αλατοπίπερο
1-2 καρότα τριμμένα στο multi ή κομμένα σε ροδέλες
λίγο σέλινο ξερό
ξίδι για το τέλος
Καθαρίζουμε καλά τις φακές απο τα ξένα σώματα που μπορεί να περιέχουν(πετρούλες) και τις ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φακές.
Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και τις σουρώνουμε. (Πολλοί είναι αντίθετοι με το σούρωμα της φακής, λόγω του ότι χάνονται πολύτιμες βιταμίνες, όμως έτσι είναι πιο εύπεπτες).
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο το ξίδι, και προσθέτουμε νερό ζεστό τόσο ώστε να τις καλύπτει περίπου 2 δάχτυλα.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, περίπου 35 λεπτά. Είναι έτοιμες όταν χυλώσουν.
Τις σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ξίδι.
Καλή επιτυχία!!!!!
Διαβάστε και ένα ανέκδοτο που άκουσα πρόσφατα:
Πάει ένας στη λαϊκή και ρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Πατάτες."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά τη κάθε πατάτα σε ξεχωριστή σακούλα."
Ξαναρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Ντομάτες."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά τη κάθε ντομάτα σε ξεχωριστή σακούλα."
Ξαναρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Κρεμμύδια."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά το κάθε κρεμμύδι σε ξεχωριστή σακούλα."
Τέλος, ρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Φακές... αλλά δεν πουλάμε!!!"
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
14 σχόλια:
Τρελένομαι για φακές! ! Χυλομένες! Κγειρεμένεςαι αυτές είναι θεσπέσιες! Καλομα νέκδοτο!Ωραίο και το αΑλλά καρότα και σέλινο δε βάζουν στις φακές, κορίτσι μου, μόνο στη φασολάδα!
πολύ συντηρητικός στις γεύσεις ο ανώνυμος, δίχως φαντασία, δε του δίνουμε μερίδα, θα τη φάμε μόνοι μας!!!
στα όσπρια ταιριάζουν τα καροτάκια και πολλά αρωματικά, άλλωστε αν τρώμε συχνά όσπρια όπως πρέπει, πρέπει κάθε φορά να αλλάζει και κάτι στη γεύση, ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρά παιδιά συχνά καταφεύγουν στα χρωματιστά λαχανικά που δίνουν άλλο χρώμα, γεύση και ένταση στα όσπρια. κι εγώ σε μια εκδοχή βάζω καρότα και διάφορα αρωματικά στις φακές, ιδιαίτερα στις φακές δεν πετάμε το νερό, θα σε μαλώσω!!!χιχιχι,
βάλε και τσιπουράκι, και ψωμάκι να φρυγανίζεται φέρνω τσίρο, εσύ ανώνυμε βλέπε να μαθαίνεις πως καλοτρώμε, δεν επιμένουμε μη δοκιμάζεις, θα τις απολαύσουμε μόνοι μας και το τρώμε όλο το φαγάκι μας, είμαστε και φαγανοί!!!
Από τα πράγματα για τα οποία έχω μετανοιώσει στη ζωή μου, είναι και το ότι ποτέ δεν δοκίμασα τις φακές της μαμάς μου. Τώρα είναι πολύ αργά, αλλά τις μαγειρεύω δυο-τρεις φορές τον χρόνο, για να θυμάμαι την συκιά της αυλής μας, που "έτρωγε" το πιάτο μου (καμιά φορά και όλη την κατσαρόλα!).
Το σέλινο έχει πολύ έντονη γεύση και καλύπτει τις υπόλοιπες.
Εγώ υπερβάλλω λίγο στο σκόρδο και βάζω και δυο-τρία φυλλαράκια δάφνης. Ούτε πετάω το πρώτο νερό.
Και από τον τσίρο της Γαστερόπληγος, προτιμώ την ρέγγα.
Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη των καλοφαγάδων. Όχι παίζουμε!!!!!!
Τρομερός συνδιασμός!
Τα όσπρια ταιριάζουν με τα λαχανικά, εξάλλου τις φακές τις κάνουμε και σαλάτα. Τώρα το χειμώνα η σούπα πάει καλύτερα! Γέλασα με το ανέκδοτο!:) Καλή σας μέρα και καλό Σ/Κ!
Περιέργως, η κόρη μου, όταν τη ρωτάγανε μικρή ποιό είναι το αγαπημένο της φαγητό, πάντα έλεγε τις φακές! Τώρα ξινίζει τα μούτρα της! Έχει φάει πολλή φακή φαίνεται και τη βαρέθηκε:))
Τέλειο τα φαγάκι και εγώ έτσι το φτιάχνω!
Και μικρή και μεγάλη τις φακές τις τρώω με μισή διάθεση...μάλιστα μικρή τις έδινα στο σκύλο μας που τρελαινόταν!!!!
Καλοφάγωτες και καλό σαββατόβραδο!!!
Φακες δοκιμασα μετα απο χρονια χθες. Σε μια διαφορετική, τούρκικη συνταγή.
Πολύ νοστιμη...
Βαζεις να βρασουν οι φακες και πετάς το πρώτο νερο. Τις ξαναβάζεις για βράσιμο.
Σε τηγανάκι τσιγαρίζεις κρεμμυδάκι με αλάτι και προσθέτεις λίγο καυτερο πιπέρι (μπούκοβο). Βαζεις το κρεμμυδι στην κατσαρόλα με τις φακές και προσθέτεις και λίγο (1/3 απο οσες φακες) κριθαράκι (ζυμαρικό).
Κοιτα να δεις πώς ξεχνάει κανεις..
Στις φακες με κριθαράκι, στο κρεμμυδι, μπαινει και μπολικος πελτες ντοματας...
Ξέρεις ότι για τις φακές και λοιπά όσπρια είχα φυτέψει καυτερές πιπεριές .. έκαιγαν τόσο που εάν έριχνες και έβραζε μισή από αυτές ( Ήταν οι πράσινες τύπου κέρατου όπως οι γλυκές) οι φακές γινόντουσαν τόσο πικάντικες και τόσο νόστιμες που ζήταγες και δεύτερο πιάτο.
Γενικότερα, αρχή του blog είναι να επιτρέπονται όλα τα σχόλια, θετικά και αρνητικά μιας και μέσα απο αυτά επικοινωνούμε, γνωριζόμαστε, μαθαίνουμε αλλά και διασκεδάζουμε...
Αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά και ειρωνικά.
Το να γράφουμε σχόλια ανώνυμα, είναι επιτρεπτό εφ όσον πληρούν τους όρους του blog.
Το να γράφουμε σχόλια ανώνυμα αλλά κακόβουλα και πίσω απο την ανωνυμία να θίγουμε άλλους ανθρώπους, είναι απαράδεκτο για το δικό μου blog και θα διαγράφονται.
Γι αυτό ας προσέχουμε λίγο τις εκφράσεις μας και ας βάλουμε λίγο το χιούμορ στη ζωή μας!!! Μας προσθέτει χρόνια και μας διώχνει το άγχος!!!
πολύ ωραίο φαγάκι οι φακές, ευτυχώς όλοι τις τρώμε στο σπίτι !!
φιλια πολλά
Δημοσίευση σχολίου