Μπορούμε να τα γεμίσουμε με λουκανικάκια, με κιμά ή με πατάτα. Όπως και να 'ναι εξαφανίζονται δια μαγείας.......
Την συνταγή αυτή την βρήκα στο greek masa και την φτιάχνω συνέχεια, ειδικά σε πάρτυ. Με τη ζύμη αυτή τρώγονται και σε περίοδο νηστείας, γεμίζοντάς τα φυσικά με πατάτα.
Δοκιμάστε τα!!!
Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:
Για την ζύμη:
1 Kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 Kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρηζεστό νερό (περίπου 1 1/2 ποτήρι)
Ζεσταίνουμε 1/2 ποτήρι νερό. Προσοχή, να μην κάψει απλά να είναι ζεστό προς χλιαρό. (Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι αυτή που βυθίζοντας το δάχτυλό μας στο νερό και μετρώντας ώς το 10, να μην καιγόμαστε).
Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Κατόπιν, ρίχνουμε και το αλεύρι όλο και ζυμώνουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο. Μπορεί και να μην το πάρει όλο. Χρειαζόμαστε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. (Στην αρχή που πέφτει το νερό, κολλάει όμως με το ζύμωμα το ζυμάρι φτιάχνει).
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε κομμάτια ζύμης, σαν ένα μανταρινάκι, το ανοίγουμε στην παλάμη μας σε πιτάκι και βάζουμε στο κέντρο λίγη απο τη γέμιση που έχουμε φτιάξει ή ένα λουκανικάκι.
Με το δάχτυλό μας βρέχουμε περιμετρικά το ζυμαράκι και φέρνουμε όλες του τις άκρες στο κέντρο, ώστε να εγκλωβίσουν μέσα την γέμιση. Το πλάθουμε ελαφρά ώστε να κολλήσει καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Κατόπιν, ρίχνουμε και το αλεύρι όλο και ζυμώνουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο. Μπορεί και να μην το πάρει όλο. Χρειαζόμαστε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. (Στην αρχή που πέφτει το νερό, κολλάει όμως με το ζύμωμα το ζυμάρι φτιάχνει).
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε κομμάτια ζύμης, σαν ένα μανταρινάκι, το ανοίγουμε στην παλάμη μας σε πιτάκι και βάζουμε στο κέντρο λίγη απο τη γέμιση που έχουμε φτιάξει ή ένα λουκανικάκι.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε για 30΄ περίπου να φουσκώσουν.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό αραβοσιτέλαιο να ζεστάνει καλά. Μόλις είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας (με διαβάθμιση 9 στο 6).
Ανασηκώνοντας το κατσαρολάκι απο την φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγα πιροσκάκια. Μόλις πέσει η μεγάλη ένταση του λαδιού το ξαναβάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε να τηγανιστούν και απο τις 2 μεριές. (Αυτό το κάνουμε στο πρώτο τηγάνισμα για να μην μας αρπάξουν αμέσως).
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν απο τα λάδια.
-Τα πιροσκάκια αυτά, χρειάζονται λίγα λεπτά να κρυώσουν και μετά τρώγονται. Οσο κρυώνουν γίνονται πιο αφράτα και μαλακά.
Γέμιση κιμά:
300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ντομάτες σε κύβους
2 μέτριες πατάτες βραστές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελάχιστο κρασάκι
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
Σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε τον κιμά με το λάδι και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με ελάχιστο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντοματούλες και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να πιεί όλα τα υγρά του.
Τέλος, προσθέτουμε λιωμένες τις βραστές πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιροσκί μας.
Γέμιση πατάτας:
3 πατάτες βρασμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
1 κουταλιά σούπας λιωμένη μαργαρίνη
Λιώνω τις πατάτες και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανασηκώνοντας το κατσαρολάκι απο την φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγα πιροσκάκια. Μόλις πέσει η μεγάλη ένταση του λαδιού το ξαναβάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε να τηγανιστούν και απο τις 2 μεριές. (Αυτό το κάνουμε στο πρώτο τηγάνισμα για να μην μας αρπάξουν αμέσως).
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν απο τα λάδια.
-Τα πιροσκάκια αυτά, χρειάζονται λίγα λεπτά να κρυώσουν και μετά τρώγονται. Οσο κρυώνουν γίνονται πιο αφράτα και μαλακά.
Γέμιση κιμά:
300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ντομάτες σε κύβους
2 μέτριες πατάτες βραστές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελάχιστο κρασάκι
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
Σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε τον κιμά με το λάδι και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με ελάχιστο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντοματούλες και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να πιεί όλα τα υγρά του.
Τέλος, προσθέτουμε λιωμένες τις βραστές πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιροσκί μας.
Γέμιση πατάτας:
3 πατάτες βρασμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
1 κουταλιά σούπας λιωμένη μαργαρίνη
Λιώνω τις πατάτες και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία!!!!!
23 σχόλια:
Αχ!! Εύη μου πρωί πρωί με σκοτώνεις! Θα ήθελα λίγα με κιμά, λίγα με πατάτα και λίγα με λουκανικάκια!
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
εγω θα παρω μονο με πατατα!!!!!!!!
τα κανουμε και μεις με μικρες παραλαγες αλλα... οπως και να γινουν ειναι τελεια!!!!!!!!
τι μου κανετε, καθε μερα αφηνω τη διαιτα για αυριο....
χεχεχεχε εγώ θα πάρω 2-3 απ' όλαααααααααα.
Πολλά φιλιάαααααα
Αχ Ευάκι τι μας κάνεις!!! Ξεμυαλίστρα είσαι... και εγώ είπα να τους τη βγάλω με ρεβύθια σήμερα... να δω πότε θα κάνω δίαιτα!!!
Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Με τον "πόνο" μας παίζεις πρωί-πρωί βρε Εύη! Είπαμε να κάνουμε λίγο συμμάζεμα, αλλά που;
Είναι νοστιμότατα τα άτιμα!
κορίτσια, αφήστε τα "συμμαζέματα" ανατολίτες είμαστε! (χιχιχι)
....ρίξτε πράμα χωρίς ενοχές. Οι ανορεκτικές δεν έχουν πέραση πιά....
Μια φορά που έχω προσπαθήσει να φτιάξω δε μου γίνανε όπως ήθελα! Και μου αρέσουν τόσο πολύ! Τυπώνω τη συνταγή σου για να τα φτιάξω σύντομα! Καλημέρα Ευάκι!
Ευτυχώς σχεδόν μεσημέριασε, γιατί αλλοιώς θα γλυστρούσε το πάτωμα από τα σάλια. Και όλες οι σαλιάρες μου είναι στο πλυντήριο.
Δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια σνακάκια και μιας και ετοιμαζόμουν για κουρού τυροπιτάκια, το αλλάζω. Θα γίνουν με λουκανικάκια Φρανκφούρτης.
Θα δούμε τι θα γίνει.
Καλό μεσημέρι
Πωπωπωπω!!! Εύη χτύπησες φλέβα τώρα!!! μούρλια φαίνονται!!!! Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!!
Eύη μου ξέρεις πόσο καιρό ψάχνω συνταγή για πιροσκάκια??
Συνταγές βέβαια υπάρχουν πάμπολλες, αλλά εγώ θέλω να πετύχω το "αφράτο", όπως αυτά που αγοράζουμε έτοιμα.
Οσα έχω δοκιμάσει να φτιάξω, μου βγαίνουν αρκετά πιο σφιχτά, δεν γίνονται "αφρός" όπως τα .. ετοιματζίδικα.
Ισως βέβαια αυτοί βάζουν ειδικά διογκωτικά ή .. δεν ξέρω τι!
Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε και τα πιροσκάκια σου που φαίνονται σούπερ!
Φιλάκια!
@ Ελενα. Αν ταθέλεις αφράτα, βαλε μπέικιν στην ζύμη. Πειραματίσου ακόμη και με ανθρακούχο νερό. Ολα αυτά λειτουργούν ως διογκωτικά. (οι παραπάνω συμβουλές στοιχίζουν τρία τεμάχια απαό αυτά που θα φτιάξεις)
αυτή είναι η νηστίσιμη εκδοχή, παραδοσιακά τα πιροσκί θέλουν οπωσδήποτε γάλα κι αυγά
νηστίσιμα ή μη τα τσακίζουμε!!!!!!!!
φέρε απ' όλα μαζί με παγωμένη μπυρίτσα να τους δώσουμε να καταλάβουν!!!!!!!!
με λουκάνικο;
Το ξέρεις οτι τρελαίνομαι...Εγώ τα είχα φτιάξει για μια εκδρομή που πηγαμε και τα τσακίσαμε όλα....για νηστίσιμα δοκίμασε και με γέμιση μανιτάρι-κρεμμύδι...
Φιλιά ,καλό βράδυ
@Λίγα απ όλα στο 1, έφτασε..... Λιλάκι ανορεξίες ε; χιχιχιιχι
Καλό Σ/Κ :))
--------------------------------------
@Ελευθερία μου, πάρε ότι θες και δίαιτα απο ...μεθαύριο χιχιχιχιχι
Καλό Σ/Κ :)))
--------------------------------------
@Αστεράκι είσαι στην παρέα της Λίλας; Εχω σερβίρει ήδη εκεί ποικιλία, σερβιρίσου...χιχιχιχιχι
Φιλάκια καλό Σ/κ
@Painterούλα, δίαιτα....τι είναι αυτό; Εξάλλου τα πιροσκάκια ταιριάζουν με ρεβυθάδα μια χαρά... Ερχομαι για ένα πιάτο, μιας και μου αρέσει πολύ!!
Φιλιά Καλό Σ/Κ
-------------------------------------
@Πηνελοπίτσα, εγω το μόνο συμμάζεμα που κατάφερα να κάνω....είναι στο σπίτι απο όλα τα εορταστικά στολίδια χιχιχιχι Ολα τ άλλα απο Δευτέρα!!!! χιχιχιχι
Φιλάκια :))))
------------------------------------
@Cummulus έτσι λέτε και μετά άντε να μαζευτούμε.....χιχιχιχι
@Μεγαλομαμά μου, εγω απ όσα έχω δοκιμάσει αλλά και απο άλλων φίλων γνώμες, πιστεύω ότι είναι αρκετά καλά. Δοκίμασέ τα κι εσύ και πες μου εντυπώσεις, θετικές ή αρνητικές.
Καλό Σ/Κ :))))
--------------------------------------
@Βρε Σταύρο, ακόμη με σαλιάρες είσαι; Να πάρεις τις καινούργιες τις πλαστικές ή τις μιας χρήσεως που κυκλοφορούν για να μην πλένεις χιχιχιχιχι
Σίγουρα στο φούρνο θα είναι πιο ελαφριά. Καλή σας χώνεψη πια....
Καλό Σ/Κ :)))
------------------------------------
@Αννιώ μου, φλέβα ε; Μα ποια είμαι!!! χιχιχιχι
Να σαι καλά, καλό Σ/Κ :))
@Ελενάκι μου κι εγω έχω δοκιμάσει πολλά, αλλά αυτά μας άρεσαν αρκετά και μας βολεύουν που είναι και νηστίσιμα για τις δύσκολες ώρες χιχιχι
Τώρα αυτά μέσα είναι αφράτα, απ έξω κάνουν ελαφριά κρούστα. Μην τα ξεροψήσεις και αν θες να παραμείνουν μαλακά να τα σκεπάσεις.
Βέβαια σαν τα έτοιμα, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτε να φτιάξουμε...
Αν τα κάνεις, πες μου εντυπώσεις :)))
Φιλάκια :)))
------------------------------------
@Αχ βρε γαστεροπληξούλα μου πως με νοιώθεις..... Οταν ανέβω επάνω πρέπει να το τσούξουμε εμείς χιχιχιχι
Φιλάκια καλό Σ/Κ :)))
-----------------------------------
@Αllora μου, δεν το συζητώ πρώτα και πάνω απ όλα, με λουκάνικο...
Το αναφέρω στην εκτέλεση της συνταγής.
Φιλάκια :)))
------------------------------------
@Πανδώρα μου έτσι είναι όταν τα φτιάχνεις δεν κρατιέσαι.....τα άτιμα!!
Οσο για την γέμιση αυτή την έχω δοκιμάσει σε μπουρεκάκι, θα είναι απίθανη και σε πιροσκί...
Φιλάκια κορίτσι :)))
Τέλεια τα πιροσκάκια, με κιμά, με τυρί , με πατάτα, με λουκάνικο.....
αχ μου άνοιξε η όρεξη !!!
Εύη γεια στα χέρια σου!!
Τα πιροσκι σου λαχταριστα και αφρατα.Θα προσπαθησω να τα φτιαξω, ιδιως με πατατα μου αρεσουν πολυ.
Λατρευω τα πιροσκι και για πρωτη φορα εφτιαξα μια συνταγη παρομοια με τη δικη σου. Βγηκαν νοστιμα μεν, αλλαααα......βομβες. Και δεν εννοω το σχημα τους! Ηταν σαν να εβαλα μπαρουτι μεσα, τρωγαμε το πρωι και μεχρι το βραδυ δεν το ειχαμε χωνεψει! Και η αληθεια στεναχωρηθηκα, τι μπορει να εκανα λαθος? μιλαμε φοβαμαι να ξαναδοκιμασω!
Ανωνυμη φιλη, μηπως η ζυμη στα πιροσκακια που εφτιαξες δεν σου βγηκε αφρατη και δεν σου φουσκωσε αρκετα, οποτε μετα ήταν δύσκολο να την χωνέψετε..... Επίσης να ξέρεις φταίνε αρκετες φορές και τα λουκανικάκια που χρησιμοποιούμε. Αλλα είναι πιο πικάντικα και άλλα πιο ελαφριά...
Την συγκεκριμένη συνταγή εγώ την φτιάχνω πια σε περιόδους νηστείας μς γέμιση πατάτας, κιμά απο σόγια ή με μανιτάρια.
Τις άλλες φορές φτιάχνω ζύμη με αυγό που έχω και που θα ανεβάσω σύντομα!
Δημοσίευση σχολίου