Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙΑ


Αυτές τις μέρες που το κρύο είναι τσουχτερό, οι σουπίτσες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Εχουν πολλές βιταμίνες και είναι ότι πρέπει για τα παιδάκια μας.
Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε γιουβαρλάκια. Οι περισσότεροι/ες, θα ξέρετε πως φτιάχνετε αυτό το υπέροχο φαγάκι.
Αν όμως ανήκετε σε αυτούς που δεν γνωρίζουν και στην προσπάθειά σας να τα μαγειρέψετε, φτιάξατε βατραχάκια που χοροπηδούν ή παίζατε ρακέτες με αυτά όπως η Καρέζη στο "Μια τρελλή τρελλή οικογένεια", δοκιμάστε την συνταγή και δεν θα χάσετε!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες (προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
χυμό λεμονιού
1 αυγό
λίγο αλεύρι


Σε ένα σουρωτηράκι ξεπλένουμε καλά το ρύζι.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλατάκι και πιπεράκι.
Ζυμώνουμε καλά το μίγμα μας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Στην κατσαρόλα μας, βάζουμε 5-6 κούπες νερό, και το αφήνουμε να βράσει. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το βούτυρο και τα λαχανικά μας και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Μόλις λίγο πέσει ο δυνατός βρασμός, ρίχνουμε και τα γιουβαρλάκια.
Κουνάμε την κατσαρόλα, δεξιά αριστερά για να καλυφθούν όλα τα γιουβαρλάκια με το νερό, αλατίζουμε λίγο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45΄ περίπου.
Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, μήπως χρειαστεί νεράκι. Αυτό βέβαια εξαρτάται απο το πόσο ζουμερά θέλουμε τα γιουβαρλάκια.

-Με το αλεύρωμα των γιουβαρλακίων, γίνεται πηχτή η σαλτσούλα. Αν θέλουμε ρίχνουμε μόνο λεμονάκι στο φαγητό μας και το τρώμε έτσι.
- Αν επιθυμούμε τα αυγοκόβουμε, χτυπώντας αυγό με λίγο λεμόνι και προσθέτοντας λίγο λίγο το ζουμάκι απο το φαγητό. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Η επιλογή είναι δική σας. Η νοστιμιά είναι δεδομένη, όπως και να το φτιάξετε.
Καλή επιτυχία!!!



Share

13 σχόλια:

BIKY είπε...

το αγαπημένο μας

Καλημέρα

πουαντερι είπε...

Απο τα πλεον αγαπημενα φαγητα των παιδιων.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Από τα λίγα φαγητά που φτιάχνει ακόμα η γυναίκα μου.
Τώρα πρέπει να μου διακτινίσεις ένα πιάτο.
Ωραίο και νόστιμο φαίνεται.Ότι πρέπει για το κρύο των ημερών.
Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη

Lila Xagorari είπε...

Μια ζεστή σουπίτσα είναι ότι πρέπει για το κρύο των ημερών! Αγαπημένο φαγάκι και του γιόκα μου!

ellxrys είπε...

Πολύ ωραία σουπίτσα, και αγαπημένο φαγητό ειδικά των παιδιών. Πατάτα δεν έχω δοκιμάσει να βάλω ποτέ, σίγουρα θα το επιχειρήσω την επόμενη φορά !!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αγαπημένη σουπίτσα, και σίγουρα αυτή δεν έχει βατραχάκια!!!!

mia maria είπε...

Κοίτα να δεις που τα είχα ξεχάσει! Και αρέσουν πολύ στα παιδιά μου! Πατάτα και καρότο δε βάζω και εγώ, θα το δοκιμάσω και έτσι!

Pansofix είπε...

γιουβαρλακια αυγοκομενα με μπολικο πιπερι και ψωμακι=απολαυση ειδικα τωρα που κανει κρυο!!!

Unknown είπε...

I love making yiouvarlakia in the winter. It's just the right thing to do!

Δημήτρης είπε...

Τα κάνεις όπως κι εγώ μόνο βάζω λίγο περισσότερο ζουμάκι!Όμορφη σούπα, την έμαθα εδώ στη Θεσσαλονίκη όταν ήρθα στην Ελλάδα, την έφτιαχνε η πεθερά μου και είχα ξετρελλαθεί.

Δημιουργία είπε...

Η κορη μου τρελαινεται για γιουβαρλακια.Και τωρα το χειμωνα τα φτιαχνουμε τακτικα.

Betty's Cuisine είπε...

Κάθε δεύτερη βδομάδα τα ζητάει η κόρη μου! Νομίζω ότι τα έχω φτιάξει περισσότερες φορές από οποιοδήποτα άλλο φαγητό!
Αγαπημένα πάντα, τα θέλουμε με μπόλικο ζουμάκι!

Unknown είπε...

Χαίρεται!!!

Σε συγχαίρω για τις σπιτίσιες νοστιμιές!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...