Την Καθαρά Δευτέρα δεν υπάρχει σπιτικό που να μην έχει την παραδοσιακή λαγάνα, είτε σπιτική είτε αγοραστή απο το φούρνο.
Όλα τα άλλα είναι συνοδευτικά αλλά τελικά καθόλου ευκαταφρόνητα και γίνονται όλο και πιο απαραίτητα.
Τα τελευταία χρόνια στο δικό μας σπιτικό η λαγάνα φουρνίζεται πρωί πρωί και έτσι μοσχομυρίζει το σπίτι μας. Όταν σηκωθούν όλοι είναι έτοιμη και ζεστή για το πρωινό τους.
Στο blog υπάρχει και άλλη συνταγή για λαγάνα η οποία όμως είναι λίγο χρονοβόρα και θέλει κάποια επιδεξιότητα.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πανεύκολη, καθόλου κουραστική και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε μία μοσχομυριστή λαγάνα. Την έχω πάρει από ένα παλιό περιοδικό "Κουζίνα και ποιότητα ζωής" και μου έχει λύσει πραγματικά τα χέρια.
Δοκιμάστε την και εσείς και δεν θα ξαναγοράσετε λαγάνα!!!!
Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:
70 γραμ. νερό ζεστό (όχι καυτό)
20 γραμ. νωπή μαγιά
20 γραμ. νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
500 γραμ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αραβοσιτέλαιο
240 γραμ. νερό ζεστό για το ζύμωμα
Σουσάμι
Σε 70 γραμ. ζεστό νερό (να αντέχει το δάχτυλό μας μέσα χωρίς να καίγεται), διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Κατόπιν, προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.
Λίγο λίγο, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Ίσως, να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλευράκι. Καλό είναι στο ενδιάμεσο του ζυμώματος να καθαρίσουμε τα χέρια μας και να συνεχίσουμε το ζύμωμα, έτσι δεν μας ξεγελάει το ζυμάρι και δεν κινδυνεύουμε να ρίξουμε πολύ αλεύρι.
Όπως είναι στο μπόλ, το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλευράκι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, να φουσκώσει (σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς).
Λίγο λίγο, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Ίσως, να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλευράκι. Καλό είναι στο ενδιάμεσο του ζυμώματος να καθαρίσουμε τα χέρια μας και να συνεχίσουμε το ζύμωμα, έτσι δεν μας ξεγελάει το ζυμάρι και δεν κινδυνεύουμε να ρίξουμε πολύ αλεύρι.
Όπως είναι στο μπόλ, το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλευράκι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, να φουσκώσει (σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς).
Αφού φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε για λίγο το ζυμάρι μας.
Βάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου μας, λαδόκολλα ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και βάζουμε το ζυμάρι στο ταψί. Με τα χέρια μας φτιάχνουμε μία λαγάνα όχι πολύ παχιά, επειδή φουσκώνει στο ψήσιμο.
Κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
Αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου