Εύκολα φοντανάκια, γευστικότατα με διακριτική γεύση καρότου και ινδοκάρυδου.
Η συνταγή περιλαμβάνει 2 εκδοχές, μια με μπισκότο και καρύδι της Χρύσας και μια νηστίσιμη για την Μ. Εβδομάδα, της Εύης.
Επιλέξτε όποια σας αρέσει και δοκιμάστε τα!!!!
Έτσι (με μπισκότα):
1/2 κιλό καρότα
1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
1/3 φλυτζάνας νερό
1/2 φλυτζάνα καρυδόψιχα
1 βανίλια
1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
1 πρέζα κανέλα
καρύδα για την επικάλυψη
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το τριμμένο καρότο , την ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιούνε όλο το νερό τους.
Αλέθουμε τα μπισκότα .
'Οταν τα καρότα μας είναι έτοιμα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την καρύδα.
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας και κάνουμε τρουφάκια που τα βουτάμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε βάλει μέσα καρύδα.
Χρύσα
Αλλιώς (μοναστηριακά):
1/2 Kg καρότα
250 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. ινδοκάρυδο τριμμένο
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
έξτρα ινδοκάρυδο και τύλιγμα
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν, τα αλέθουμε στο μιξερ.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι, για να στραγγίσουν καλά, περίπου 2 ώρες.
Κατόπιν, τα βάζουμε σε κατσαρόλα αντικολλητική μαζί με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για 15΄ περίπου.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το ξύσμα και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε ελαφρά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια και τα τυλίγουμε με ινδοκάρυδο.
Εύη
- Τα τρουφάκια αυτά, έχουν την ιδιότητα να σκληραίνουν όσο μένουν, γι αυτό τα διατηρούμε σε κουτάκι κλεισμένο στο ψυγείο.
- Μπορούμε να φτιάξουμε παραπάνω ποσότητα και να τα φυλάξουμε κλεισμένα στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας και κάνουμε τρουφάκια που τα βουτάμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε βάλει μέσα καρύδα.
Χρύσα
Αλλιώς (μοναστηριακά):
1/2 Kg καρότα
250 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. ινδοκάρυδο τριμμένο
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
έξτρα ινδοκάρυδο και τύλιγμα
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν, τα αλέθουμε στο μιξερ.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι, για να στραγγίσουν καλά, περίπου 2 ώρες.
Κατόπιν, τα βάζουμε σε κατσαρόλα αντικολλητική μαζί με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για 15΄ περίπου.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το ξύσμα και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε ελαφρά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια και τα τυλίγουμε με ινδοκάρυδο.
Εύη
- Τα τρουφάκια αυτά, έχουν την ιδιότητα να σκληραίνουν όσο μένουν, γι αυτό τα διατηρούμε σε κουτάκι κλεισμένο στο ψυγείο.
- Μπορούμε να φτιάξουμε παραπάνω ποσότητα και να τα φυλάξουμε κλεισμένα στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!
2 σχόλια:
Τα τρουφάκια τα έφτιαξα γιατί τα έφαγα κάπου κι ήταν πεντανόστιμα. Αλλά πείτε μου τί να κάνω να μη διαλύονται και η μάζα να είναι σφιχτή;Με παίδεψαν πάρα πολύ όταν τα έπλαθα.
Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, αλλά λόγω υποχρεώσεων σήμερα μπόρεσα να ασχοληθώ με το mail μου....
Οταν λες ότι στο πλάσιμο σου διαλύονταν εννοείς ότι σου τρίβονταν; ή ότι κολλούσαν και δεν μπορούσες να τα πλάσεις;
Στην 1η περίπτωση οταν δεν μπορούμε να τα πλάσουμε και μας τρίβονται και δεν είναι συμπαγές το μίγμα μας, σημαίνει ότι του λέιπει υγρασία και υπερτερούν τα στερεά υλικά. Οπότε είτε προσθέτουμε λίγο λικεράκι ή κάποιο σιρόπι ή βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νεράκι και πλάθουμε μέχρι να φτιάξουμε το ιδανικό μείγμα για πλάσιμο. Επίσης, καλό είναι να ρίχνουμε το ινδοκάρυδο λίγο λίγο, μέχρι να δούμε ότι μπορούμε να πλάσουμε μπαλλάκια.
Στην 2η περίπτωση, που μας κολλάει το μίγμα και δεν πλάθετε με τίποτα χρειάζεται περισσότερο ινδοκάρυδο για να στερεοποιηθεί. Όμως και πάλι λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε το ιδανικό μίγμα για πλάσιμο.
Ελπίζω να βοήθησα, για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς πες μου.
Δημοσίευση σχολίου