Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Επειδή το Πάσχα θέλει το τσουρέκι του, ορίστε μια συνταγή για εύκολα τσουρέκια!!!!
Μετά απο αυτή την συνταγή, όλοι μπορούμε να φτιάξουμε τσουρεκάκια για τους αγαπημένους μας.
Ανασκουμπωθείτε και πάμε να τα φτιάξουμε!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

330 γραμ. γάλα
330 γραμ. ζάχαρη
85 γραμ. βούτυρο
2 αυγά
60 γραμ. νωπή μαγιά ή 2, 5 φακελάκια ξερή
120 γραμ. νερό
1.160 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα πορτοκάλι
μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ


Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και την ζάχαρη.
Βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνει χλιαρό.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά (αν είναι περισσότερο ζεστό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά) και ρίχνουμε την μαγιά ανακατεύοντας για να λιώσει.
Επίσης, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας (βάζουμε ότι μας αρέσει μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ ή ξύσμα πορτοκαλιού).

Λιώνουμε την μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε μια λακουβίτσα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε ελαφρά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.

Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη για 1.30-2 ώρες και κατόπιν πλάθουμε τα τσουρέκια μας όπως θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε για άλλα 30′ να φουσκώσουν.
Τ' αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη ή φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20′-25΄περίπου.

Tips


- Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αν δείτε ότι κολάει στα χέρια ή τουλάχιστον όχι παραπάνω από 1-2 κ.σ
- Χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι όταν τα πλάθετε.
- Η δόση αυτή βγάζει δύο μεγάλες πλεξούδες ή τρεις μικρότερες. Αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε την δόση.
- Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο αλλά και από το μέγεθος του τσουρεκιού, εγώ συνήθως κάνω τρεις μικρές πλεξούδες και ψήνω για 25′.
- Συνήθως τα τσουρέκια τα κάνω γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας.
Χωρίζω την ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγω το καθένα απ αυτά, απλώνω μέσα την πραλίνα και μετά το κάνω ρολό. Κατόπιν σχίζω στην μέση το ρολό και πλέκω τα κομμάτια. (είναι πιο ωραία σαν παρουσίαση).
- Προτιμήστε φρέσκια μαγιά αντί για φακελάκι, φουσκώνουν περισσότερο.

Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία!!!!!
ΧΡΥΣΑ



Share

3 σχόλια:

Έλενα_Έλενα είπε...

εκανα κατα γραμμα τη συνταγη σου δεν φουσκωσαν καθολου και το ζυμαρι εγινε τουβλο καθολου αφρατο, τοσο τουβλο οποτε λογικο να μην φουσκωσει

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητή Ελενα λυπάμαι που δεν σου πέτυχαν και ο κόπος σου και τα υλικά σου πήγαν άδικα.

Η συνταγή δεν είναι δική μου αλλά της Χρύσας κι ελπίζω να δει το σχόλιο σου και να σου απαντήσει.

Για μένα αιτίες αποτυχίας σε παρασκευή τσουρεκιών γενικότερα είναι:
α) η μαγιά να μην είναι φρέσκια με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει το μίγμα.
β) τα υγρά υλικά (βούτυρο, γάλα) να είναι περισσότερο ζεστά από ότι χρειάζεται με αποτέλεσμα να κάψουν την μαγιά
γ) η ποσότητα αλευριού να είναι παραπάνω από το κανονικό.

Από προσωπική πείρα όταν μου έχει συμβεί κάτι ανάλογο, ξέρω ότι συνήθως ευθύνονται το α και β διότι είναι παράγοντες που χρειάζονται περισσότερη εμπειρία σε ζύμες.

Έλενα_Έλενα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...