Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ


Μια πολύ αγαπημένη συνταγή, νηστίσιμη και πάρα πολύ εύκολη. Μπορούμε να την φτιάξουμε είτε με φρέσκο χταπόδι είτε με κατεψυγμένο.
Ευχαριστούμε την φίλη μας την Μαίρη Τ. που μας έφτιαξε και μας σέρβιρε το πολύ ωραίο αυτό πιάτο!!!!!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να το μαγειρέψουμε είναι:

1 1/2 kg χταπόδι
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή 4-5 ντομάτες φρέσκες
1/2 kg μακαρονάκι κοφτό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
πιπέρι, αλάτι (προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό

Πρώτα απ' όλα θα καθαρίσουμε το χταπόδι μας. Σκίζουμε τη σακούλα και αφαιρούμε το μελάνι και τα άλλα εντόσθια. Τραβάμε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγεί τελείως και βγάζουμε και τα μάτια. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι, για να φύγει η άμμος απο τη σακούλα και τα πλοκάμια. Είναι έτοιμο τώρα για να μαγειρευτεί.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το χταπόδι, μόλις το πλύνουμε, με τα νερά του. Σε χαμηλή φωτιά και πρόχειρα σκεπασμένο, το αφήνουμε για λίγο να βγάλει τα υγρά του. Βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο νεράκι (ζεστό πάντα), ρίχνουμε και τα φύλλα της δάφνης και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, πάντα, σκεπασμένο να μισοψηθεί. Το βγάζουμε απο την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί του. Το κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε αφαιρούμε το δέρμα του.
Βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και το κομμένο χταπόδι και τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει σ' αυτό για 10΄. Προσθέτουμε και την ντομάτα, το πιπέρι, το αλάτι και το ζουμί απο το χταπόδι. Πρέπει να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα ώστε να ψηθεί το μακαρονάκι. (6-7 ποτήρια). Αν δεν φτάνει το ζουμάκι του, συμπληρώνουμε με νερό (ζεστό).
Όταν αρχίσουν να βράζουν κι αυτά, ρίχνουμε τα μακαρονάκια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν.
Το φαγητό μας πρέπει να μείνει λίγο ζουμερό. Το αλάτι πάρα πολύ προσεκτικά, διότι το χταπόδι είναι αλμυρό απο μόνο του. Πιο πολύ θα χρειαστούν τα μακαρονάκια αλάτι.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...