Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ 3 ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Κλασική ελληνική συνταγή. Αγαπημένο φαγητό σε όλους. Μαγειρεύεται συνήθως καλοκαίρι και είναι πολύ νόστιμο. Θεωρείται βαρύ φαγητό, αλλά με τη light έκδοση, αντί τηγάνισμα - ψήσιμο των λαχανικών, γλυτώνουμε πολλές θερμίδες.

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

3-4 μελιτζάνες φλάσκες
4-5 κολοκύθια μεγαλούτσικα
6-7 πατάτες μεγάλες
τριμμένο κεφαλοτύρι
Για τον κιμά:
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί λευκό
1/2 κουτάκι περίπου χυμό ντομάτας
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
λίγη ζάχαρη
αλατοπίπερο
μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ:
6 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
4 φλυτζάνια τσαγιού ζεστό γάλα
1 αυγό
αλατοπίπερο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο

Οι ποσότητες που δίνω είναι για ένα πυρίμαχο τετράγωνο σκεύος.
Πρώτα ασχολούμαστε με τα λαχανικά. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές ροδέλες. Βάζουμε σε ένα μπόλ νερό και αλάτι, τις ρίχνουμε μέσα και τις αφήνουμε για 30΄περίπου να ξεπικρίσουν.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκύθια σε μακρόστενες λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνουμε σε δίσκο στρωμμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Τις μελιτζάνες αφού τις στραγγίξουμε καλά και τα κολοκύθια, μπορούμε να τα ετοιμάσουμε με 2 τρόπους: Παραδοσιακά, θα τα τηγανίσουμε ελαφρά. Είναι αναμφισβήτητα πιο νόστιμα έτσι, αλλά πιο βαριά και με περισσότερες θερμίδες. Εναλλακτικά, θα αραδιάσουμε τα λαχανικά σε ταψί με λαδόκολλα ελαφρά λαδωμένα και θα τα ψήσουμε στο γκρίλ μέχρι να ροδίσουν. Ή αν έχουμε τηγάνι- ψηστιέρα, θα τα "τηγανίσουμε" ελαφρά λαδωμένα.

Τώρα, σειρά έχει ο κιμάς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά με ελάχιστο νεράκι και τον ζεματάμε, ανακατεύοντας για να μην κάνει σβώλους. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, θα προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, θα ανακατέψουμε καλά και θα προσθέσουμε ελάχιστο νεράκι ίσα να σκεπάσει τον κιμά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, περίπου 30΄μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το βούτυρο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη συνεχώς για να μην σβολιάσει. Μόλις ροδίσει ελαφρά, ρίχνουμε το ζεστό γάλα με σταθερή συνεχόμενη ροή ανακατεύοντας γρήγορα γρήγορα με τον αβγοδάρτη. Με αυτό τον τρόπο η μπεσαμέλ μας δεν σβολιάζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη κρέμα μας. Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλατοπίπερο και τυρί τριμμένο. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

Παίρνουμε το ταψί μας, το λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε στον πάτο μια στρώση πατάτες. Αλατίζουμε ελάχιστα και πασπαλίζουμε με τυρί κεφαλοτύρι. Απο πάνω βάζουμε τις μελιτζάνες, να καλύψουν όλες τις πατάτες. Επίσης αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τυρί. Κατόπιν ρίχνουμε τον κιμά. Αν έχουν μείνει υγρά στη κατσαρόλα, τον στρώνουμε με τρυπητή κουτάλα, για να μην μας νωτίσει τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε, με τα κολοκύθια, όλη τη στρώση, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε τυρί και τελειώνουμε με τις πατάτες, αλάτι, τυρί. Στο τέλος ρίχνουμε τη μπεσαμέλ, στρώνουμε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η κρέμα. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει λίγο για να κόβετε καλύτερα.

Το φαγητό αυτό φαίνεται μπελαλίδικο, αν όμως υπάρχει οργάνωση γίνεται πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα. Π.χ. μπορούμε να ετοιμάσουμε τα λαχανικά απο το προηγούμενο βράδυ, ειδικά αν τα τηγανίσουμε, έτσι ώστε να τα αφήσουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Επίσης τον κιμά μπορούμε και αυτόν να τον ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη, για να πιεί καλύτερα όλα τα υγρά του. ΄Η μπορούμε να τον ετοιμάσουμε κάποια άλλη στιγμή που θα βρούμε λίγο χρόνο, να τον καταψύξουμε και να τον έχουμε στη διάθεσή μας όταν έρθει η ώρα του μουσακά. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τον αποψύξουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!!!



Share

9 σχόλια:

BIKY είπε...

πρεπει να είναι πολύ νόστιμος
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΗ

mia maria είπε...

Πολύ νόστιμος φαίνεται αλλά πολύ τον βαρυέμαι! Θα πάρω λίγο από τον δικό σου!

ΣΜΑΡΩ είπε...

Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό! Κι ακόμα καλύτερο στην ελαφριά του εκδοχή! Δεν το βαριόμαστε ποτέ!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!
αγαπημένο φαγάκι, βάλε πιάτο, που να φτιαξω τέτοιο φαγητό τώρα έχω πολλες δουλειές............

ΕΛΕΝΑ είπε...

Oλοι οι καλοκαιρινοί μουσακάδες μου αρέσουν!!!
Την μπεσαμέλ έτσι ακριβώς την κάνω κι εγώ, είναι νομίζω ο μόνος τρόπος για να μην σβολιάσει.
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα κι εγώ να πάρω τη μερίδα μου...αν και δε το βλέπω, τον εξαφάνισαν οι προηγούμενοι!!!
Φιλιά :)))

elen είπε...

Υπέροχος ο μουσακάς σου και με τη light εκδοχή του ψησίματος των λαχανικών, έτσι τα κάνω και εγώ.
Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα:)

Νίκη είπε...

Μπράβο έτσι πρέπει να μαγειρεύουμε.. η γεύση είναι συνήθεια και όταν συνηθίζεις να μαγειρεύεις ελαφρά μαθαίνεις να σου αρέσει κιόλας!!! Μπράβο.. Καλή εβδομάδα!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Βικάκυ μου καλημέρα. Είναι νόστιμος ο άτιμος..... Φιλάκια πολλά.

Μεγαλομαμά, να πάρεις όσο θες.... Φιλιά :))))

Σμαρώ καλωσόρισες. Πράγματι στην ελαφριά του μορφή γλυτώνεις θερμίδες και δεν αλλάζει καθόλου στη γεύση. Καλή εβδομάδα :)

Γαστεροπλήξ μου αν και καθυστερημένα σου απαντώ..... έλα και θα σου φτιάξω φρέσκο να τον ευχαριστηθείς. Φιλιά :))

Ελενα μου όλα συνήθεια είναι και εξάσκηση. Πολλοί φοβούνται τη μπεσαμέλ λόγω σβολιάσματος αλλά δεν είναι τίποτα.... τελευταία την φτιάχνω και με κρύο γάλα και δεν μου σβολιάζει, αρκεί να ανακατευτεί καλά. Καλή εβδομάδα!!!!

Ρουλάκι έλα και εσύ μαζί με τη Γαστεροπλήξ και θα σας περιποιηθώ εγώ....... ;Ρ Φιλιά

Καλή εβδομάδα και σε σενα Ελανάκι μου. Ναι είδες..... εμείς που προσέχουμε τη διατροφή μας και τρώμε υγιεινά, μαγειρεύουμε και ίδια εεεεε;;;;;;;; χιχιχιχιχι Φιλάκια :)))

Μαμα μου, εμείς μαγειρεύουμε όσο μπορούμε υγιεινά αλλά τι να σου κάνει......... άτιμη κοινωνία.......
Φιλιά και καλή εβδομάδα :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...