Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΓΑΥΡΟΣ


Για σήμερα επέλεξα να φτιάξω γαύρους ή χαψίες. Καλοκαιρινό και πολύ εύκολο φαγητό. Αν αποφύγουμε το φιλετάρισμα, παρασκευάζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Εμείς βέβαια, τα προτιμούμε φιλεταρισμένα για να τα τρώμε χαψιές - χαψιές!!! Δοκιμάστε τα!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 Kg γαύρο
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
2 σφηνάκια ούζο

Καθαρίζουμε τους γαύρους από τα κεφάλια και τα εντόσθιά τους. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, φιλετάρουμε τον γαύρο. Ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ. Στρώνουμε με σειρά το γαύρο. Τον πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και τελευταία βάζουμε τη ντομάτα. Ραντίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τελειώνουμε με το ούζο.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, σε προθεμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς.
Οι γαύροι μας τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι σαν μεζές για ουζάκι.
Καλή επιτυχία!!!



Share

22 σχόλια:

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Λίγη ιστορία και ζωολογία......

Ο Γαύρος ή γάβρος είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί. Το επίσημο όνομά του είναι "εγγραυλίς η εγκρασίχολος" (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).

Σήμερα "γαυροι" χαρακτηρίζονται οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και "τηγανι" το γηπεδο Καραϊσκακη.....χαχαχαχα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥ είπε...

Πολύ αστείο φίλε Θάνο......χεχεχεχε!
Αυτή η συνταγή συνοδευόμενη με το ουζάκι πρέπει να είναι πεντανόστιμή!!!! ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ....
Ο γαύρος είναι το αγαπημένο μου ψάρι γιατί το τρώω ολόκληρο, χωρίς να καθαρίζω τίποτα.Έτσι κερδίζω και χρόνο στο καθάρισμα και καταβροχθίζω περισσότερους.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

είναι γεγονός ότι το ούζο ταιριάζει πολύ στο μαγείρεμα θαλασσινών, αν πιούμε και κανα δυο ουζάκια μαζί με το φαγάκι, ε ρε γλέντια!!!!!!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Kαλή μου φίλη ΕΥΗ, για όλες τις αξιαγάπητες συνταγές που μας δίνεις!
κα όχι μόνο...
πέρασε από την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ να παραλάβεις το βραβείο σου!

Φιλιά πολλάααα
και καλή εβδομάδα
με αγάπη πάντα.

mia maria είπε...

Ευάκι έχεις βραβείο!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Θάνο μου,ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας πέρασες σχετικά με την ελληνική κουζίνα.... Θα ήθελα να συνεχίσεις να μας ενημερώνεις!! :)

Δημήτρη, να φανταστείς κάποιος απο το σπίτι έλεγε ότι δεν τρώω κοκκινιστά ψάρια και έφαγε 2 πιάτα....χαχαχαχαχα Αν είναι και καθαρισμένο, τρώγονται στο άψε σβήσε....

Γαστεροπλήξ μου, όταν χρησιμοποιώ ούζο σε συνταγές.... πάντα το δοκιμάσω (κανα δυο σφηνάκια), για να δω αν έχει ξεθυμάνει..... όχι για τίποτα άλλο, μην φανταστείς χιχιχχιχι Φιλιά :))))

Βασιλική μου και μεγαλομαμά, τα παρέλαβα και σας ευχαριστώ πολύ πολύ.... Φιλάκια :)))))

oreksinaxeis είπε...

Ευάκι θα πρωτοτυπίσω και θα σου δώσω κι εγώ βραβείο... :))) Τί να σε κάνουμε που είσαι αξιαγάπητη και έχεις κ αξιαγάπητο blog και σε γεμίζουμε βραβεία...
Τα αξίζεις.Φιλιά!

Α! πέρνα να το πάρεις!
bb

ΕΛΕΝΑ είπε...

O γαύρος είναι από τα αγαπημένα μας ψαράκια αυτή την εποχή!!
Καλή βδομάδα Εύη μου!!

cummulus είπε...

Καλημέρα σας.
Χθές, απολαύσαμε φρεσκότατο γαύρο, τηγανισμένο σε καυτό λάδι, να κάνει ΅κρατς-κρτας΅ Αυτό έγινε μ,έχρι να βγούν τα λαβράκια από την σχάρα. Τότε άρχισε το πανηγύρι
Ολα αυτά το μεσημέρι. Το βράδυμ σ΄ενα εξαιρετικό μαγαζί, εξω από τα Γιαννιτσά πρός το Πάικο, είχαν σειρά ,τηγανητές γαρίδες και καλαμάρια, με τηγανητές πατάτες και ρόκα σαλάτα.
Η μέρα ήταν ...εξαιρετική!!
Καλή βδομάδα σ΄ ολους

cummulus είπε...

Θάνο, ΅εγγραυλίς η εγκρασίχολος΅, απίστευτο, δυσκολεύομαι και να το προφέρω χα χα!

Νίκη είπε...

Κόπιασε απο το blog μου σου έχω ενα βραβείο!!

elen είπε...

Εύη μου πολύ αγαπημένο φαγάκι το φτιάχνω έτσι και με σαρδελίτσες. Μετά το φαγητό κόπιασε απ το blog μου σου έχω και εγώ ένα δωράκι. Φιλάκια!!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Πανδώρα,μαμα και Ελένη σας ευχαριστώ για το δωράκι σας και για τα καλά σας λόγια.... Φιλάκια!!!

Ελενα τα γαυράκια τα άτιμα τρώγονται μετα μανίας... Φιλιά :))))

Κώστα επίτηδες το κάνεις;;; Τι περιγραφή είναι αυτή;;; Έλεος.... Καλοπερνάτεα βλέπω χιχιχιχιχι Φιλιά:))

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Θάνο κάπου κανεις λάθος, οιπόν μαθε το τι εστί Γαύρος :
Από : http://theopeppasblog.pblogs.gr/giati-gayros-kai-ohi-gabros.html

Ο Γαύρος ή γάβρος είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82

Είσαι δηλαδή από αυτούς που....., ως «γαύροι», πρεσβεύουν πως «ούτε όλο το αλεύρι των μύλων Αγίου Γεωργίου δεν φτάνει για να μας τηγανίσουν οι "βαζέλες"», που έχουν όνειρο ζωής να προσκυνήσουν στη... Μέκκα των Ολυμπιακών (για τους αμύητους, πρόκειται για τη Γαυρολίμνη Αιτωλοακαρνανίας!) Οπως θα έλεγε και ο 15χρονος Νίκος Γιαννούλης, ανακηρυχθείς «Γαύρος του μήνα» τον Δεκέμβριο..., «είμαι Ολυμπιακός από τότε όπου βγήκα από την κοιλιά της μάνας μου. Λες και ο Θεός μού το είπε, και από τότε δεν έχω αλλάξει ομάδα». Διότι «όποιον Ολυμπιακό και αν ρωτήσεις θα σου πει ότι κόμμα, αρχές και σύζυγο αλλάζει. Τον "Θρύλο" ποτέ». Τάδε έφη έτερος «Γαύρος του μήνα»,....

Πηγή ΒΗΜΑ Μ.Μαργωμένου, 4-5-1997

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12427&m=A39&aa=1

Τώρα -τι μετράνε ένα άρθρο της Βικιπαίδειας (εδώ θα συμφωνούσε και ο κ.Ευαγγ.Βενιζέλος) και ένα άρθρο σοβαρής εφημερίδας

Πάμε λοιπόν

Από λεξικά:

Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης Επίτομον, εκ της δευτέρας εν Βιέννη εκδόσεως του Ανθιμου Γαζή Εκδ.Κ.Γκαρπολά, Αθήναι, 1839 Τόμος Πρώτος σελ 383 γαυριάω=καυχώμαι, επαίρομαι και επί ίππου καμαρωτού=επιθυμία συνουσιασμού

Εχουν θησαυρισθεί τα ουσιαστικά γαυριότης, γαυρίασμα, γαύραξ και το επίρρημα γαυρικώς [=υπερηφάνως] Το τελευταίο απαντά και στην Συναγωγή Νέων Λέξεων του Στέφανου Κουμανούδη

Λεξικό της καθ'ημας Ελληνικής Διαλέκτου Δ.Σκαρλάτου [19ος αιώνας!] γαυριάω-γαυριώ, συνηρημένον, μετεξέλιξις του ρήματος "καπριάω" παραπέμποντος στον κάπρον σημαίνον "βαρβατιάζω"!

Παρόμοια εις λεξικά Δημητράκου, Κριαρά

20ός αιώνας-αν και το αναφοράς μου στην παιδική ηλικία! Σύγχρονον Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσας Επιτροπής Φιλολόγων Επιμ Υλης Θ.Γούλα, Εκδόσεις Ατλας, Αθήνα, 1961 Στην σελίδα 507 γαυριάζω=οργώ προς συνουσίαν, είμαι όλο ζωτικότητα , γαυρος=Δημ μεγαλοπρεπής (επί βλαστήσεως) οργιώδης γαύρος=το ψάρι καρπίνος και ρήμα γαυριώ=επαίρομαι, κορδώνομαι

Στην γραμματεία

γαυρους όλβω (υπερήφανοι ένεκα της ευτυχίας τους) Ικέτιδες, Ευριπίδης

Ο λυρικός Αρχίλοχος γιά στρατηγό περηφανο γιά την κόμη του στρατηγόν βοστρύχοισι γαύρον

Γαύρος γαρ υπό του λόγου και μετέωρος ειμί Λουκιανού, Νιγρίνος,

"κτίρια γαύρα'-Σκιαί Αδου-Κώστας Κρυστάλλης

Γίνονται οι γέροι
γαύροι. Θα ορμήσει
ανδρών λουλούδι.

cummulus είπε...

Πειραιώτη,
συγνώμη αλλά...το λάθος του Θάνου δεν καταλάβα που είναι. Βοήθα λιγο..
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς λόγια

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Παιδιά δεν πιστεύω να έχουμε θέμα;
Κώστα μην δίνεις σημασία. Ο φίλος μου ο Βαγγέλης ο Πειραιώτης είναι γαύρος και ως εκ τουτου τσίμπησε στο πείραγμα....
Να σου πω την αλήθεια το περίμενα...

Βαγγέλη φίλε μου κόντεψες να κάνεις αναρτηση...χαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Χαίρω φίλε, δεν παρεξηγήθηκα απλά πλάκα κάνω.

Πάντα με Φιλία,

cummulus είπε...

Από μένα κανένα θέμα. Για ποιόν λόγο άλλωστε.... Απλά φαντάστηκα ότι ο Πειραιώτης εννοούσε οτι η λατινική ονομασία του γαύρου είναι λάθος, και γι΄αυτό ρώτησα.
Στα υπόλοιπα απέχω. Πάντως να ξέρετε, ότι υπάρχει και ένα φυλλοβόλο δένδρο με το όνομα ΅Γαύρος ο βετουλοειδής΅ (Carpinus betulus) ο οποίος αναφέρεται και ως ΅Σκυλόγαυρος΅.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο δαγκώνει

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

Με όλα τα περί γαύρου, δικαιούμαι να πω ότι ο ΓΑΥΡΟΣ είναι είδος υπό προστασία.

Και όλοι οι υπόλοιποι αφού δεν μπορούν να μας Φάνε στο γήπεδο αρκούνται στο ψάρι.

Πολύ καλή συνταγή, μια παρόμοια έχω δοκιμάσει με σαρδέλα στην σχάρα, αλλά δεν μου είχε πετύχει (από Μαμαλάκη). Θα δοκιμάσω γαύρο τηγανητό με την μέθοδο αλεύρωσης που είδα στην συνταγή με τα κολοκυθάκια.

Κάνουμε και δίαιτα .... για να είμαστε σε φόρμα. Τον Αύγουστο έχει δικέφαλους στην σούβλα..

Καλές διακοπές σε όλους

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Επικούρειε, τηγάνι και δίαιτα δεν.....
Δεν έχω δοκιμάσει να τηγανίσω τα ψαράκια έτσι και δεν ξέρω..... Πρόσεξε να μην σου κρατήσουν νερά, με το 2ο βρέξιμο, για να γίνουν τραγανά!!! Και θυμήσου, το λάδι να είναι πολύ ζεστό.
Οσο για τον δικέφαλο.... άντε να τον πιάσεις για να τον ψήσεις, χιχιχιχι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...