Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΙΤΣΑ


Οι πίτσες που φτιάχνουμε στο σπίτι είναι τις περισσότερες φορές διχασμένες........ Επειδή άλλοι τις θέλουν απλές στη γεύση και άλλοι σπέσιαλ, ή θα τις φτιάχνω σε ξεχωριστά ταψάκια ή θα μοιράσω τα υλικά σε μια μεγάλη. Η συγκεκριμένη είναι μεγάλη και είναι 2 ειδών.

Για να φτιάξουμε πίτσα θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
1 κομμάτι φρέσκια μαγιά, μέγεθος καρυδιού
1 φλυτζάνι νερό, χλιαρό προς ζεστό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
Λίγο ζάχαρη
λίγο ούζο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Με τα υλικά αυτά φτιάχνουμε ζυμάρι για 2 ταψάκια πίτσας αλουμινίου (μιας χρήσης). Ή μπορούμε να τη στρώσουμε στο ταψί μας ( 36 εκατ. περίπου).
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Ζεσταίνουμε το νερό μας. Προσοχή να μην κάψει, γιατί θα κόψει η μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω, είναι: βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο νερό και μετράω μέχρι το 10. Αν αντέχω τη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει. Ρίχνω τη μαγιά μέσα και ανακατεύω για να διαλυθεί με την ζάχαρη μαζί.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ουζάκι (1/2 σφηνοπότηρο), λίγο αλατάκι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Κατά τη διάρκεια καλό είναι να καθαρίσουμε μια φορά τα χέρια μας, επειδή έτσι θα έχουμε καλύτερη επαφή με τη ζύμη και θα καταλάβουμε καλύτερα την υφή της. (Δεν ρίχνουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι. Η δοσολογία που έχω δώσει συνήθως είναι ιδανική. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμη). Πρέπει να είναι πολύ αφράτο το ζυμάρι και να κολλάει ελάχιστα.
Το αφήνουμε περίπου 10΄να ξεκουραστεί. Αλείφουμε τα ταψάκια με ελαιόλαδο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, αν χρησιμοποιήσουμε του αλουμινίου.
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, να καλύψουμε το πάτο. Αν δούμε ότι κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγει πολύ εύκολα.

Είναι έτοιμη για γέμισμα με ότι υλικά σας αρέσει .........

Για τη γέμιση:
Σάλτσα ντομάτας σπιτική ή έτοιμη ή κέτσαπ
φέτες ζαμπόν
1/2 Kg τυρί γκούντα ή και light τυρί, τριμμένο
φέτες μπέικον
πιπεριά ψιλοκομμένη
μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα
λουκάνικο χωριάτικο σε ροδέλες
λίγο ρίγανη

Στραγγίζουμε τα μανιτάρια. Περνάμε απο αντικολλητικό τηγάνι τα λουκάνικα για να φύγει λίγο το λίπος τους. Αδειάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε σάλτσα επάνω στη ζύμη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Η σάλτσα γίνεται νοστιμότερη με βασιλικό. Αν δεν έχει μέσα μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγο ξερό. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί, ίσα να καλύψει τον πάτο. Στρώνουμε τις φέτες ζαμπόν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το μπέικον, τα λουκάνικα. Τέλος ρίχνουμε απο πάνω τυρί να καλύψουμε τα υλικά μας.
Πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το ζυμάρι μας.
Επειδή εγώ πάντα έχω ένα άγχος για το αν ψήθηκε καλά απο κάτω, όταν σβήσω το φούρνο βάζω το ταψί στο πάτο της κουζίνας για λίγα λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και με τη ρόδα, κόβουμε σε κομμάτια. Καλή μας όρεξη!!!!!!!!

Η συγκεκριμένη της φωτο, είναι η μισή απλή με τυρί ζαμπόν και η άλλη μισή σπέσιαλ με τα υλικά που έδωσα. Εσείς βέβαια μπορείτε να βάλετε ότι υλικά σας αρέσουν..........
Επειδή στο σπίτι, μου ζητάνε να είναι παχύ το ζυμάρι, έβαλα για 36 εκατ. ταψί, 1 1/2 δόση ζύμης. Αν εσείς δεν τη θέλετε παχιά τη ζύμη αλλά λεπτή, θα φτιάξετε κανονική δόση.
Επίσης όταν έχουμε χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε τις πίτσες σε ταψάκια αλουμινίου, να τα καλύψουμε καλά με μεμβράνη και να τα βάλουμε στη κατάψυξη. Έτσι έχουμε έτοιμες πίτσες για να ψήσουμε, όποτε θέλουμε!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!



Share

10 σχόλια:

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Παιδιά ενταξει είναι το απόλυτο φαγητό. Το εξαφανίζουμε.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ποιος λέει όχι σε μια πίτσα???
Ο τίτλος σου πολύ μου άρεσε, όσο και η πίτσα σου βεβαίως!
Καλή και όμορφη μέρα εύχομαι!!

Νίκη είπε...

Δεν με λες?? Είσαι η ΕυηΚουκ??
Πίτσα από τα χεράκια σου.. Ευχαριστώ πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Διχασμένη η όχι δε ξέρω... εγώ 8α τη τσακίσω όλη!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

εκπληκτικός ο τίτλος, εγώ μαλλον διχάστηκα και δεν ξέρω ποια να διαλέξω

despoina είπε...

Μιαμ, μιαμ, μιαμ... Αγαπημένη πίτσα. Πολύ ορεκτική την έκανες, Εύη. Και πολύ ωραίο φαίνεται και το ζυμαράκι σου. Εγώ στην κόκκινη σάλτσα βάζω πάντα σκόρδο ψιλοτριμμένο και ρίγανη. Το είχα δει από μια φίλη που είχε εργαστήριο πίτσας. Φιλάκια.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

σε περιμένει ένα δωράκι στο μπλοκ μου, πέρασε να το πάρεις,

elen είπε...

Εύη μου πήρα κομματάκι!!!Πέρνα και εσύ να πάρεις ένα δωράκι στο δικό μου με πολύ αγάπη :)

mia maria είπε...

Κανείς δε διχάζεται εδώ πέρα! Θα φαγωθεί όλη έτσι κι αλλιώς!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.... Έχετε δίκιο διχασμένη ή όχι, τρώγεται και γλύφουμε και τα δάχτυλά μας!!!!! Ελάτε όλοι να τσακίσουμε και την υπόλοιπη... :Ρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...