Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Μελιτζάνες!!! Αγαπημένο μας λαχανικό, την τρώμε όπως και να είναι μαγειρεμένη!!! Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή και ελαφριά, αν ακολουθήσουμε τον υγιεινό τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας.
Αφιερωμένη στην μανούλα μου, γιατί όταν ήμουν μικρή την έσκαγα για να φάω 1 κομματάκι μελιτζάνας και όπου την έβρισκα την άφηνα στην άκρη του πιάτου.....
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

4 χοντρουλές μελιτζάνες φλάσκες
500 γραμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 πιπεριά πράσινη σε κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
βασιλικό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
λίγη ζάχαρη
τυρί φέτα

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν, για περίπου 30΄. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Για να τις ετοιμάσουμε υπάρχουν 3 τρόποι: τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν απο τα πολλά λάδια, ή τις ψήνουμε στο γκρίλ ελαφρά λαδωμένες μέχρι να μαλακώσουν ή τις ψήνουμε ελαφρά λαδωμένες σε τηγάνι γκριλιέρα (οι 2 τελευταίοι τρόποι είναι και οι πιο υγιεινοί).
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν ρίχνουμε και τη πιπερίτσα και αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και το πελτέ, όλα τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και ζαχαρίτσα και 1 ποτήρι νερό περίπου. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 10΄.
Σε ένα ταψί λαδωμένο, στρώνουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε απο πάνω λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι μας, και με ένα κουτάλι περιχύνουμε με την σάλτσα μια-μια τις μελιτζάνες, ώστε να καλυφθούν όλες. Τελειώνουμε απο πάνω τρίβοντας λίγη φέτα ακόμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου.

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με κομμένο σε φέτες χαλούμι. Ταιριάζει εξίσου καλά με τις μελιτζάνες.
Αν θέλουμε να κάνουμε νηστίσιμη τη συνταγή μας, παραλείπουμε το τυρί.
Καλή επιτυχία!!!!



Share

10 σχόλια:

EYH είπε...

Ένα πολύ απαραίτητο tip για να γίνει πετυχημένη η συνταγή μας: Παγώνουμε πολύ καλά μερικές μπύρες και τις πίνουμε υποχρεωτικά, συνοδεύοντας τις μελιτζάνες. :Ρ

Cummulus είπε...

Ολα τα λεφτά είναι το tip. Ε, δεν παίζεσαι με τίποτα!!!

γαστεροπλήξ είπε...

αχ αυτές οι μελιτζάνες, δυο-δυο τα φτιάχνουμε τα φαγητά μ' αυτές, πάλι ρεσιτάλ μελιτζάνας δώσαμε στη μπλογκογειτονιά!!!!!

Επικούρειος Απόλλων είπε...

Ένα από τα αγαπημένου πιάτα.

Εκτός από το tip με τις μπύρες που το ακολουθώ πιστά (πρώτα ρίχνω τις μπύρες σε παγωμένο νερό και μετά στην κατάψυξη για 2 ώρες και 15 λεπτά) ώστε να αποκτήσουν πάγο γύρω από το μπουκάλι και με παγωμένα ποτήρια που έχω μόνιμα στην κατάψυξη.

Μου άρεσε ο Εναλλακτικός τρόπος προψησίματος της μελιτζάνας που έχει και λιγότερες θερμίδες.

Χθες είχαμε μελιτζάνες στο φούρνο και τις ΤΣΑΚΙΣΑ στην κυριολεξία.

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ....

Έχω ένα περίεργο Γερμανικό Σαλάμι πως το τρώνε αυτό; Σε ομελέτα;

ΕΛΕΝΑ είπε...

Kαι το φαγάκι σούπερ και το tip εξαιρετικό όμως!!
Μελιτζάνα, η αγαπημένη του καλοκαιριού!!

EYH είπε...

@Φίλε cummulus χωρίς το tip δεν λέει.... Εγω φταίω; Φιλιά :))

@Γαστεροπλήξ μου, όταν φτιάχνουμε κάτι το φτιάχνει επίσης και όλη η μλπογκογειτονιά..... Συνηθήσαμε πια!!! Κερνάω κρύα μπύρα.... :Ρ

@Επικούρειε, σωστό σε βρίσκω με το tip αλλά γέλασα με τα 15 λεπτά πέρα των 2 ωρών......
Οσο για το ψήσιμο των μελιτζανών γλυτώνουμε θερμίδες έτσι και δεν υστερούμε σε νοστιμιά.
Για το γερμανικό σαλάμι που λες σίγουρα μπαίνει σε ομελέτα, σε πίτσα αλλά έχω φάει και σε καναπεδάκι γαρνιτούρα με βάση χούμους. Αν δεν πειραματιστεις δεν θα καταλήξεις.....

Επικούρειος Απόλλων είπε...

@ΕΥΗ
Ελπίζω τώρα που σε έκανα και γέλασες να μας δώσεις και άλλες ποιοτικές συνταγές (έχει πέσει στα χέρια μου ένα pdf Με κάτι ωραία πράγματα και θα στο περάσω πριν φύγω για διακοπές)

Τα 15 λεπτά το θεωρώ όρια ασφαλείας με καταψύκτη στους -18. Βάζω και ξυπνητήρι για τον φόβο να ξεχαστώ και να έχουμε ολέθρια αποτελέσματα. Στα 20-30 λεπτά μετά τις 2 ώρες σπάνε οι μπύρες.

ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ.

(6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΝΣΈΛΗΝΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ)

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ (ΦΙΛΟΠΑΠΟΥ) Ή ΤΗΝ ΠΝΥΚΑ.

VASILIKI είπε...

Εύη μου, συμφωνώ με τον Cummulus για το tip!
Οι μελιτζάνες έπονται...
Το φαγητό της Δευτέρας θα είναι η συνταγή σου.
Ωραία ιδέα μας έδωσε ο Επικούρειος για την Πανσέληνο της 6ης Αυγούστου, που είναι και η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος!

Φιλιάαα

riri είπε...

έφτιαξα τις μελιτζάνες όπως ακριβώς είπε Εύη απλά προσέθεσα λιαστή ντομάτα και αντί για φέτα έβαλα παρμεζάνα και ελάχιστο τσένταρ. έχω πάθει γευστικό σοκ αυτή τη στιγμή! Τις έκανα στο γκριλ και είχαν απίθανη ελαφριά γεύση!

EYH είπε...

Φίλη μου riri καλωσόρισες!!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν οι μελιτζάνες αλλά μου άρεσαν και οι αλλαγές που έκανες!! Ξέρω ότι η παρμεζάνα ταιριάζει απίστευτα......
Οσο για το σοκ που λες, κι εμείς το παθαίνουμε κάθε φορά που τις τρώμε!!!
Φιλιά :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...