Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΝΑΤΑ


Μελιτζάνες μέρος 2ο....... Κλασική, αγαπημένη ιταλική συνταγή, απο τη Σικελία. Τόσο κοντά όμως στις γεύσεις μας, που τρώγεται ευχάριστα. Είναι μια σαλάτα ουσιαστικά, που όμως τρώγεται με πολλούς τρόπους: σαν ορεκτικό, σαν συνοδευτικό σε ψητά, ή σαν κύριο πιάτο. Σήμερα θα το φτιάξουμε με πένες σαν κύριο πιάτο, νηστίσιμο. Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή της, θα χρειαστούμε:

3 μεγάλες μελιτζάνες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ακτίνες σέλερι ψιλοκομμένες (όχι τα φύλλα)
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
3/4 φλυτζανιού μαύρες και πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια
1 πιπεριά φλωρίνης σε κομματάκια
1 κουταλιά σούπας κάπαρη
μαϊντανό και βασιλικό ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας ξύδι βαλσαμικό
λίγη ζάχαρη
αλατοπίπερο
πένες μακαρόνια

Για τη σάλτσα:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σε κύβους. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό, για περίπου 1/2 ώρα. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και τις στίβουμε στις παλάμες μας για να φύγει το περίσσιο νερό.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε να μείνουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει τα πολλά λάδια.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωράρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτουμε και το σέλερι και την πιπεριά. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν και αυτά.
Ρίχνουμε και τα ντοματάκια και λίγο νεράκι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τις μελιτζάνες Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, περίπου 15΄- 20΄, να δέσει η σάλτσα.
Βράζουμε και τις πένες και σερβίρουμε με την καπονάτα.
Αν δεν νηστεύετε ρίξτε και μπόλικο τυράκι στο πιάτο σας.
Η καπονάτα τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα (είναι νοστιμότερη κρύα και την επόμενη μέρα ακόμη καλύτερη).
Καλή επιτυχία!!!!



Share

10 σχόλια:

cummulus είπε...

Ευημ αυτό το φαγητό σίγουρα θα μπεί στα ¨αγαημένα΅ μου. Αντί για σέλερυ τι μπορεί να μπεί;

mia maria είπε...

Πολύ ωραία και πλούσια σάλτσα για ζυμαρικά! Μπράβο Ευάκι!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

@Cummulus φίλε μου, να το φτιάξεις θα μείνεις με την γλύκα στο στόμα, είναι λουκούμι.....
Αντί για σέλερι μπορείς να βάλεις λίγο σέλινο, αν πάλι δεν σ αρέσει παρέλειψέ το..... Είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η γεύση του.

@Μεγαλομαμά, είναι πράγματι ωραία και την τρώμε και σαν ορεκτικό... Φιλια :))

cummulus είπε...

Το σέλινο μ΄ αρέσει. στην cummuλίνα δεν αρέσει, αλλά κάτι θα σκεφτώ για να την μπερδέψω :)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπέροχη σαλάτα, πραγματικά λουκούμι όπως λες!!
Το σέλινο το παραλείπω κι εγώ όποτε την φτιάχνω, αν και θεωρείται από τα βασικά συστατικά της!
Φιλιά!

γαστεροπλήξ είπε...

δε τρώω μαγειρεμένες ελιές καρδιά μου!!!
αυτός είναι και ο λόγος που δεν την μαγειρεύω συχνά, αλλά είναι ωραία η άτιμη, αυτές τις ελιές βρε παιδί μου ενώ τις λατρεύω να μην μπορώ να τις φάω σε φαγητό, τι λόξα είναι κι αυτή, και μένει αθεράπευτη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες!!!!!!

oreksinaxeis είπε...

Φαίνονται πολύ ωραία κ πολύ καλοκαιρινά νομίζω!!
θα συμφωνησω κι εγω με γαστεροπλήξ και cummulus...ενώ είναι πολύ ωραία συνταγή και θα ήθελα να μπορούσα να την φάω, δεν μου αρέσουν οι ελιές μαγειρεμένες και δεν μου αρέσει γενικά το σέλερυ - σέλινο...και αν τα αφαιρέσω από την συνταγή δεν θα είναι "πένες με καπονάτα" ;))

elen είπε...

Υπέροχη εκδοχή!!! Σούπερ καλοκαιρινή!!! Μπράβο Ευάκι!!! Πολλά φιλιά!!!

Νίκη είπε...

Είμαι μακαρονού.. τι θα κάνεις για μένα... Αν θελήσεις διεύθυνση στείλε μου μαιλ.. Μακαρονάδα με κούριερ δεν έχω δοκιμάσει...χαχα

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Νομίζω ότι στην μαγειρική μπορούμε να κάνουμε, όπως κάνουμε άλλωστε :Ρ, μετατροπές και παραλείψεις.
Εγω μερικές φορές διαβάζω κάποιες συνταγές και μου φάινονται περίεργες για τα δικά μας γούστα, όταν όμως τις δοκιμάζω αλλάζω παντελώς γνώμη.....
Στη συγκεκριμένη συνταγή, το σέλερυ δεν φαίνεται καθόλου..... Τώρα για τις ελιές, περί ορέξεως.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...