Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ


Στις 27 Αυγούστου, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγ. Φανουρίου. Είναι μια σημαντική μορφή, που ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους Αγίους της χριστιανοσύνης, γιατί δεν τιμάται απλά σαν μια μόνο ημερομηνία. Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο έγινε αιτία να δημιουργηθεί το έθιμο της πίτας του, της φανουρόπιτας.
Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά, την υγεία σε κάποιο άρρωστο κ.α. Βεβαίως προτιμότερο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά μπορούμε να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.
Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται και μοιράζεται στους πιστούς ως ευλογία.
Ας την φτιάξουμε και εμείς λοιπόν και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία.

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
1 φλυτζάνι γεμάτο του τσαγιού ζάχαρη
3/4 του φλυτζανιού τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 φλυτζανιού τσαγιού κονιάκ
1/4 φλυτζανιού τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα, ή σουσάμι ή λίγο μέλι

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια στο multi.
Παίρνουμε απο το αλεύρι μας 1 κουταλιά και αλευρώνουμε τις σταφίδες. Αυτό το κάνουμε ώστε όταν ψήνεται η πίτα μας και φουσκώνει, να μην κάθονται οι σταφίδες στον πάτο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα άλλο μπώλ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, το νερό και τη ζάχαρη. Με το μίξερ χτυπάμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα στερεά υλικά δηλ. αλεύρι, καρύδια και σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα μας θα είναι πιο πηκτό απο το μίγμα του κέηκ.
Σε ένα ταψί (Νο 30) λαδωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα λαδωμένη, βάζουμε το μίγμα και στρώνουμε να είναι παντού το ίδιο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Για να δούμε αν ψήθηκε κάνουμε το τέστ της οδοντογλυφίδας.
Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κοσκινίζουμε απο πάνω ζάχαρη άχνη.
Αν μας αρέσει το σουσάμι πασπαλίζουμε την πίτα μας πριν το ψήσιμο.
Μπορούμε επίσης να γυαλίσουμε τη πίτα μας περνώντας την αφού κρυώσει, με μέλι ανακατεμένο με νερό (3 μέρη μέλι, 1 νερό).
Καλή επιτυχία!!!!!



Share

3 σχόλια:

mia maria είπε...

Πολύ νόστιμη και διαχρονική η φανουρόπιτα σου Ευάκι! Ωραία ιδέα το γυάλισμα με μέλι και νερό!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Kαι του χρόνου Εύη μου και βοήθειά σου ο Αγιος!!

Penelope είπε...

Και του χρόνου Εύη.
Κι' εγώ τα κατάφερα χθες. Την έφτιαξα έγκαιρα και την πήγαμε στον Αγιο Φανούριο (κοντά στην περιοχή μας).
Βοήθεια σε όλους μας ο Άγιος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...