Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009

ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ


Πολύ νόστιμα ελιοπιτάκια, νηστίσιμα και πολύ εύκολα στην παρασκευή. Δοκιμάστε τα!!

Για την παρασκευή τους, θα χρειαστούμε:

1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ι/2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
250 γρ. περίπου ελίτσες μαύρες και πράσινες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τον χυμό, το λάδι και το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε σε τηγανάκι το κρεμμύδι με ελάχιστο ελαιόλαδο να τσιγαριστεί. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τις ελιές μαζί με λίγο δυόσμο.
Παίρνουμε από το ζυμάρι μας μικρές μπαλίτσες (σαν μεγάλα καρύδια) και τις ανοίγουμε στην χούφτα μας με το χέρι να γίνουν πιτάκια. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε τα πιτάκια πιέζοντάς τα στις άκρες.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Μπορείτε αν θέλετε να μην βάλετε κρεμμύδι και δυόσμο στην γέμιση και να γεμίσετε τα πιτάκια μόνο με ελίτσες. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό ποτήρι ελαιόλαδο και μισό ποτήρι αραβοσιτέλαιο.
Καλή επιτυχία!!!!



Share

10 σχόλια:

γαστεροπλήξ είπε...

αυτά είναι πολύ ωραία, τα φτιάχνω κι εγώ στα πάρτυ των παιδιών, βουκίτσες με την ελιά ολόκληρη στη μέση, αλλά και με λουκάνικα και με άλλες γεμίσεις και τα τσακίζουν, αχ να είχα ένα τώρα για πρωινό!!!

Penelope είπε...

Αντί για δυόσμο, ρίγανι και φρεσκόμαζεμένο θυμάρι, έβαλα πριν λίγο καιρό. Και σ' άλλη παραλλαγή μαζί με τις ελίτσες είχα βάλει λίγη κόκκινη πιπεριά (από βάζο).
Νοστιμότατα, όπως και να τα φτιάξεις κανείς Εύη.

αχτίδα είπε...

Αυτή τη συνταγή την έφαγα το 1980 όταν πήγα στη Κύπρο, είναι ακριβώς με τα ίδια υλικά , εκεί έμαθα τη συνταγή τότε του τσιζ κέικ την αυθεντική. Η φίλη μου εκεί είχε οργάνωση γευμάτων για δεξιώσεις και λέσχες γενικά.Μου έδωσε τη συνταγή .Είναι περίφημα και το μυστικό είναι ο χυμός πορτοκαλιού.

Aspa είπε...

Η κόρη μου η Εβελίνα τρελαίνεται για ελιές. Θα της τα κάνω το συντομότερο!

Δημιουργία είπε...

Φαινονται πολυ ομορφα και θα τα δοκιμασω γιατι μας αρεσουν οι ελιες.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ψηφίζω και κρεμμυδάκι και δυόσμο!!
Σούπερ μεζεδάκι!!

mama είπε...

Ναι ναι και στα δικά μου βάλτε δυόσμο κορίτσια.... φιλιάααααα

evi είπε...

ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ?ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ?

Ανώνυμος είπε...

μπορουμε να βαλουμε κατι αλλο στην θεση του χυμου πορτοκαλιου?εχουν έντονη γευση απο πορτοκαλι?ευχαριστω πολυ

EYH είπε...

Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, αλλά χθες επιστρεψαμε απο τις εορταστικές μας διακοπές.....
Το πορτοκάλι δεν φαίνεται στην συνταγή αυτή, να φανταστείτε ότι τα τρώνε και άτομα που αποφεύγουν το πορτολάλι γενικότερα. Αν όμως θέλετε μειώστε το χυμό στο μισό και προσθέστε νεράκι.
Σας εύχομαι καλή χρονιά :))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...