Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Μελιτζάνες!!! Αγαπημένο μας λαχανικό, την τρώμε όπως και να είναι μαγειρεμένη!!! Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή και ελαφριά, αν ακολουθήσουμε τον υγιεινό τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας.
Αφιερωμένη στην μανούλα μου, γιατί όταν ήμουν μικρή την έσκαγα για να φάω 1 κομματάκι μελιτζάνας και όπου την έβρισκα την άφηνα στην άκρη του πιάτου.....
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

4 χοντρουλές μελιτζάνες φλάσκες
500 γραμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 πιπεριά πράσινη σε κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
βασιλικό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
λίγη ζάχαρη
τυρί φέτα

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν, για περίπου 30΄. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Για να τις ετοιμάσουμε υπάρχουν 3 τρόποι: τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν απο τα πολλά λάδια, ή τις ψήνουμε στο γκρίλ ελαφρά λαδωμένες μέχρι να μαλακώσουν ή τις ψήνουμε ελαφρά λαδωμένες σε τηγάνι γκριλιέρα (οι 2 τελευταίοι τρόποι είναι και οι πιο υγιεινοί).
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν ρίχνουμε και τη πιπερίτσα και αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και το πελτέ, όλα τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και ζαχαρίτσα και 1 ποτήρι νερό περίπου. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 10΄.
Σε ένα ταψί λαδωμένο, στρώνουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε απο πάνω λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι μας, και με ένα κουτάλι περιχύνουμε με την σάλτσα μια-μια τις μελιτζάνες, ώστε να καλυφθούν όλες. Τελειώνουμε απο πάνω τρίβοντας λίγη φέτα ακόμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου.

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με κομμένο σε φέτες χαλούμι. Ταιριάζει εξίσου καλά με τις μελιτζάνες.
Αν θέλουμε να κάνουμε νηστίσιμη τη συνταγή μας, παραλείπουμε το τυρί.
Καλή επιτυχία!!!!

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ


Εύκολη και γρήγορη συνταγή, για τις μέρες που θέλετε κάτι απλό και να μην είστε με τις ώρες στην κουζίνα!!!! Δοκιμάστε την!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 πακέτο λουκάνικα βραστά
1 πακέτο ταλιατέλες
λίγο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4-5 φέτες μπέικον
1-2 πράσινες πιπερίτσες κομμένες σε μπαστουνάκια
500 γραμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα
λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
αλατοπίπερο
μια πρέζα ζάχαρη
λίγο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο τριμμένα
τυρί για μακαρόνια της αρεσκείας σας

Για την σάλτσα:
Σε ένα τηγανάκι σωτάρουμε ελαφρά τα λουκάνικα και το μπέικον. Κατόπιν σωτάρουμε ελαφρά και τη πιπεριά.
Σε κατσαρολίτσα, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα και όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20΄περίπου.
Προσθέτουμε και τα λουκάνικα με το μπέικον και την πιπεριά και αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά ακόμη.
Στο μεταξύ, βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, όχι πολύ να κρατάνε λίγο. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε ελαφρά λαδωμένο και ζεστό πυρίμαχο σκεύος ή σε πιατέλα.
Ρίχνουμε τη περισσότερη σάλτσα απο πάνω και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού.
Απο πάνω γαρνίρουμε με λίγη σάλτσα ακόμη, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στολίζουμε με φυλλαράκια βασιλικού ή μαϊντανού.
Καλή επιτυχία!!!

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ


Τα άλλα γεμιστά του καλοκαιριού. Ελαφριά, με διακριτική γεύση τόνου. Γίνονται με πιπεριές όλων των χρωμάτων αλλά και με άλλα λαχανικά: ντομάτες, κολοκύθια, πατάτες. Δοκιμάστε τα!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

8-10 πιπεριές πράσινες ή πολύχρωμες
2 κονσέρβες τόνου σε νερό
ρύζι γλασέ ή καρολίνα
άνιθο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού καλαμπόκι βρασμένο
1 ντομάτα μεγάλη τριμμένη
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις ετοιμάζουμε για γέμισμα.
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης σε τηγάνι. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στα γεμιστά της μαμάς μου. Η ποσότητα ρυζιού όμως θα είναι 1,5 κουταλιά σούπας για κάθε γεμιστό.
Στο τέλος θα προσθέσουμε το καλαμπόκι και στραγγισμένο τον τόνο.
Γεμίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, στους 180 βαθμούς.
Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ


Η γνωστή μας στραπατσάδα ή καγιανάς, δηλ. ντοματούλα με αυγά. Οι παραλλαγές είναι πολλές: άλλοι βάζουν πιπεριές, φέτα τριμμένη, άλλοι κρέας καπνιστό ή λουκάνικο. Εύκολο και γρήγορο, καλοκαιρινό πιάτο. Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

4 αυγά
3-4 ντομάτες ώριμες
λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα κέρατο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ξερό βασιλικό
λίγη ρίγανη
αλατοπίπερο
λίγη ζαχαρίτσα
τυρί φέτα για το τέλος
λίγο ελαιόλαδο

Για αρχή, ετοιμάζουμε τις ντομάτες. Τις πλένουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Με έναν τρίφτη, απο την πλευρά με τις μεγάλες τρύπες, τις τρίβουμε.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε την πιπεριά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τις αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για λίγο, να πιούν τα πολλά υγρά τους. Κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά. Αφήνουμε για λίγο να βράσουν.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό μας.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τα αυγά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τη ντομάτα. Ανακατεύουμε καλά, να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθούν καλά, προσέχοντας να μην μας κολλήσουν.
Στο τέλος μπορούμε να τρίψουμε τυρί φέτα και να την αφήσουμε λίγο να λιώσει ή να την ρίξουμε στο πιάτο μας όσο είναι ακόμα ζεστή η στραπατσάδα.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
Καλή επιτυχία!!!!

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ


Ένα Κερκυραϊκό πιάτο, το οποίο μπορεί να γίνει με κόκκορα, κοτόπουλο ή κρέας μοσχαρίσιο.
Είναι εύκολο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο πιάτο. Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 κοτόπουλο ή κόκκορα κομμένο σε μερίδες
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
λίγη ζαχαρίτσα
μπαχαρικά διάφορα:κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο
αλατοπίπερο
μακαρόνια χοντρά Νο 5
τυρί τριμμένο για μακαρόνια

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ροδίζουμε για λίγο το κοτόπουλο.
Κατόπιν, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε και αυτά να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ντομάτα, το πελτέ αραιωμένο με λίγο νεράκι, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και όλα τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και ζεστό νερό, τόσο ώστε να μισοσκεπάζεται το φαγητό και κουνάμε τη κατσαρόλα κυκλικά με τα χέρια μας να ανακατευτούν τα υλικά μεταξύ τους.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό μας να σιγοβράσει. Προσέχουμε, κατά διαστήματα, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νεράκι.
Πρέπει να μαλακώσει καλά και να μείνει με τη σαλτσούλα του το φαγητό μας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες, τα στραγγίζουμε και τα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια μας, με κοτόπουλο και σαλτσούλα. Γαρνίρουμε αν θέλουμε και με τυρί τριμμένο.
(Στη φωτο το μακαρόνι είναι πιο ψιλό, κατόπιν παρακλήσεως καλεσμένων).
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Η Εύη ταξιδΕύη......



Το blog αυτό από σήμερα,
το "Η Εύη μαγειρΕύη"
Θα κατεβάσει τα ρολά
αφού θα ταξιδΕύη....

Φιλαράκια μου τα λέμε πάλι σε λίγες μέρες.....

Θα παρακολουθώ όμως ....τις αταξίες!!!!

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ



Πριν απο καιρό η e-φίλη μου η Έφη, μου είχε στείλει την συνταγή της για καβουροσαλάτα. Απο τότε λέω να ανεβάσω τη δική μου συνταγή, που είναι πιο εμπλουτισμένη και τελικά αξιώθηκα σήμερα να σας κεράσω... Μπορείτε να την φτιάξετε σε 2 εκδοχές: νηστίσιμη, με λαδάκι και λεμονάκι αλλά και με μαγιονέζα. Διαλέξτε και καλή σας όρεξη!!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 πακέτο σουρίμι ή καβουρόψυχα
κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
καρότο τριμμένο
καλαμπόκι βρασμένο
λίγη κάπαρη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη wastersauce
χυμό λεμονιού
λίγο ελαιόλαδο
μαγιονέζα
λίγο γιαουρτάκι

Ποσότητες δεν αναφέρω, βάζετε ότι σας αρέσει και όσο σας αρέσει.
Μέσα σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε όλα τα υλικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, τη wastersauce και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά. Αν δεν προσθέσουμε μαγιονέζα, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Για την 2η εκδοχή, θα ανακατέψουμε λίγη μαγιονέζα με 1 κουταλιά σούπας γιαουρτάκι, θα τα προσθέτουμε στα υλικά μας, απαλά απαλά και θα βάλουμε τη σαλάτα, καλυμένη στο ψυγείο με μεμβράνη, για λίγο να δέσουν οι γεύσεις.
Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Πεντανόστιμη συνταγή, πανεύκολη, λαχταριστή.... Οτι πρέπει για τις barbeque βραδιές μας.
Ευχαριστώ τον φίλο μου Κώστα απο την Λάρνακα για τη συνταγούλα του, που μου έστειλε.
Οι φωτο είναι απο το foodwishes.blogspot, όπου έχει και βιντεάκι για τη συνταγή.

Για να την παρασκευάσουμε χρειαζόμαστε:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή παϊδάκια
1 κεσεδάκι γιαούρτι περίπου
λίγο ελαιόλαδο
μπαχαρικά: mix για κοτόπουλο ή πάπρικα, κύμινο, μουστάρδα σε σκόνη
λίγο πολτοποιημένο σκόρδο
αλατοπίπερο
λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Βάζουμε σε ένα ταψάκι το κοτόπουλο, ρίχνουμε το γιαούρτι και τα μπαχαρικά που επιθυμούμε, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ξύσμα, αν θέλουμε. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή καλύτερα όλο το βράδυ.
Όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε στα κάρβουνα, με ένα χαρτί κουζίνας αφαιρούμε την περίσσια μαρινάδα, αν χρειαστεί. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Μπορούμε να το ψήσουμε και στο γκρίλ ή σε τηγάνι ψηστιέρα.
Η συνταγή μπορεί να γίνει και με φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους και αφού μαριναριστούν, τους περνάμε σε σούβλες για σουβλάκια.
Σερβίρονται με τζατζίκι ή με σως μαγιονέζας ή με σως barbeque......
Καλή επιτυχία!!!!!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΣΤΙΚΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ


Η αγαπημένη συνταγή των μικρών παιδιών. Ένας έξυπνος τρόπος να τρώνε τα παιδιά λαχανικά, μιας και τα τηγανητά κολοκυθάκια δεν τα προτιμούν. Εύκολη στην παρασκευή και γρήγορη. Δοκιμάστε τη!!!

Για να την φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
αλάτι
αλεύρι Up
κρύο νερό

Κόβουμε τα κολοκυθάκια μας σε 3 μέρη, κάθετα, όχι σε φέτες. Το κάθε κομμάτι, το κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες και μετά τη κάθε λωρίδα, σε λεπτά μπαστουνάκια.
Τα βάζουμε όλα σε νερό. Αφήνουμε για λίγο και κατόπιν στραγγίζουμε.
Σε ένα μπόλ, βάζουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι. Σε άλλο μπόλ, έχουμε παγωμένο νερό.
Παίρνουμε σε δόσεις τα κολοκύθια, τα αλευρώνουμε καλά. Κατόπιν, τινάζοντας να φύγει το περίσσιο αλεύρι, τα ρίχνουμε στο παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ξαναρίχνουμε στο αλεύρι. Τα αλευρώνουμε για 2η φορά καλά, τινάζουμε τη περίσσια του αλευριού και είναι έτοιμα για το τηγάνι.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κολοκυθάκια.
Σερβίρονται ζεστά και τρώγονται μετά μανίας!!!!!
(Η φωτο δεν είναι πολύ καλή και επιφυλάσσομαι για καλύτερη).
Καλή επιτυχία!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...