Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
ΓΑΥΡΟΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ
Λεμονάτος γαύρος στο φούρνο, συνοδεία ψητών πατατών με την φλούδα (όπως μας είχε δείξει η Πανδώρα), αλλά με σάλτσα μουστάρδας και σκόρδου. Απλό φαγητό, εύκολο και πεντανόστιμο. Δοκιμάστε το!!
Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:
1 kg γαύρο
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
μουστάρδα
σκόρδο ψιλοκομμένο ή σκόνη
Για τις πατάτες:
2-3 πατάτες
ελαιόλαδο
σκόρδο σε σκόνη
μουστάρδα
αλατοπίπερο
φρυγανιά τριμμένη
Οι ποσότητες των υλικών καθορίζονται απο τα γούστα σας.
Ετοιμάζουμε τον γαύρο. Τον καθαρίζουμε απο τα κεφάλια και τα εντόσθια και τον πλένουμε καλά.
Τον στρώνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ, σε μονή στρώση.
Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το αλατοπίπερο και το σκόρδο. Με το μιξεράκι του καφέ, χτυπάμε τη σάλτσα για λίγο να ενσωματωθούν τα υλικά.
Περιχύνουμε τα ψάρια μας με την σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού. Ρίχνουμε στα ψάρια και λίγο νεράκι, τόσο ώστε να ξεπλύνουμε το φλυτζάνι μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 για περίπου 15-20 λεπτά.
Για τις πατάτες:
Πλένουμε πολύ πολύ καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε ή με την ειδική βούρτσα ή με ένα σφουγγάρι απο την άγρια πλευρά του, ώστε να καθαρίσουν καλά. Δεν καθαρίζουμε την φλούδα.
Τις βράζουμε σε μπόλικο νεράκι, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Κατόπιν, αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί μας, το λαδώνουμε και ρίχνουμε τις πατάτες απλωτά, να μην καλύπτει η μία την άλλη.
Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με σκόρδο σε σκόνη.
Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγη μουστάρδα και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Περιχύνουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας να πάει παντού και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
Ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Καλή σας επιτυχία!!!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Εψαχνα από τους μπλογκερ φίλους συνταγ'η για γαύρο/σαρδέλλα διαφορετική από τις γνωστές . Ηρθε πάνω στην ώρα!!.Τρώω αυτά τα ψαράκια γιατί ε'ναι ωφέλημα.
Δεν τόχα σκεφτεί με μουστάρδα! Μπράβο!!
ΑΣΧΕΤΟ!!!
Ψάχνω ελληνικά μπλόγκ για να συνδεθώ!!!
Καλό βράδυ
Ωραίος ο γαύρος με μουστάρδα το έφτιαξε η γυναίκα μου και το ευχαριστήθηκα. Σου στέλνω χαιρετισμούς,ο Θεός να σε έχει πάντα καλά. ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ
Ωραία ιδέα ο γαύρος με τη μουστάρδα! Παρόλο που δεν είμαστε πολύ του ψαριού αυτή τη συνταγή θα τη δοκιμάσω, όλοι τρώνε γαύρο!
Ευάκι πολύ ωραίο το φαγητό σου...ο γαύρος είναι από τα λίγα ψάρια που τρώω και συνήθως τηγανιτό...οπότε χάρηκα πολύ με αυτή την συνταγή και την βρήκα πρωτότυπη...και οι πατατούλες όμως ε?? ελπίζω να τις ευχαριστήθηκες.Thnx :)
Τι όμορφα που τα συνδύασες όλα Ευάκι!!
Συνήθως κάνω πέρκα με μουστάρδα, γενικά η μουστάρδα δένει ωραία με κάποια ψάρια, θα δοκιμάσω και με γαυράκι!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή , μόνο με σαρδέλες το είχα δοκιμάσει, θα το κάνω σύντομα και με γαύρο. Και οι πατατούλες ήταν όμως τέλειες!!!
@Betty, δοκιμάσέ τα, είναι πεντανόστιμα!! Ακόμη και για κάποιον που δεν τα πολυτρώει, αυτά επειδή έχουν την μουστάρδα και καλύπτει την "ψαρίλα", θα τα φάει.....
Καλή εβδομάδα φίλη μου :)))
--------------------------------------
@Φως ιλαρόν, χαίρομαι που σας άρεσαν, είναι μια διαφορετική συνταγούλα!
Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!!
Καλή εβδομάδα :)))
@Μεγαλομαμά και εμείς εδω, για να φάμε ψάρια κάνουμε πρώτα οικογενειακό συμβούλιο χιχιχιχι. Οταν όμως τα φτιάχνω τα τρώνε..... αλλόκοτοι άνθρωποι!!!
Θα τους αρέσει σίγουρα γιατί αυτή η σάλτσα καλύπτει την "ψαρίλα".
Φιλάκια, καλή εβδομάδα :)))
--------------------------------------
@Πανδώρα μου, τις πατάτες τις τσακίσαμε!!! Αλλαξα τα μυρωδικά για να ταιριάζουν με τους γαύρους και έγιναν φανταστικές. Να σαι καλά φιλενάδα :)
Καλή εβδομάδα :)))
@Ελενάκι μου τα περισσότερα ψαράκια ταιριάζουν με την μουστάρδα. Εμεις και στα ψητά στα κάρβουνα ρίχνουμε σως μουστάρδας.
Καλή εβδομάδα :)))
-------------------------------------
@Elxrys μου δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς!!!
Τελικά σκέφτηκες αυτό που είπαμε;
Φιλάκια και καλή εβδομάδα :)))))
Ωραίο φαγητό, αγαπώ πολύ το γαύρο όπως και να μου τον κάνεις.Ο Δημήτρης του βγάζει το κόκαλο, τον μαρινάρει στο λάδι και το λεμόνι , τον πανιαρίζει και τον τηγανίζει!
Αχτιδα μου ότι και να πω είναι λίγο... Είσαι πολύ τυχερή που έχεις τον Δημήτρη σου και σε φροντίζει!!!
Φιλάκια :)))
Δημοσίευση σχολίου