Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ
Αυτό το φαγητό, την περίοδο της νηστείας, μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε Κυριακάτικα τραπεζώματα. Ακόμη και αυτοί που δεν νηστεύουν, προτιμούν τον μουσακά για κυρίως πιάτο, αφήνοντας στην άκρη τα αρτήσιμα.
Ο συγκεκριμένος έγινε με κιμά απο μανιτάρια, αλλά μπορούμε να βάλουμε και κιμά απο σόγια, όπως στο παστίτσιο.
Για όσους δεν νηστεύουν και θέλουν να κάνουν κανονική μπεσαμέλ, δείτε δοσολογία στον μουσακά με 3 λαχανικά.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
6-7 μεγάλες πατάτες
Για τον κιμά μανιταριών:
500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 συσκευασία ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο μπαχάρι
Για την κρέμα:
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας(πουρέ)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα
λίγα κυβάκια μαργαρίνης
Οι ποσότητες που δίνω είναι για ένα πυρίμαχο παραλληλόγραμμο σκεύος.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνουμε σε δίσκο στρωμμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Ετοιμάζουμε τον κιμά μανιταριών.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια ή για πιο ευκολία τα ρίχνουμε μέσα στο πολυμίξερ και τα αλέθουμε ελαφρά.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του κιμά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να τραβήξει τα πολλά υγρά της.
Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και τη κρέμα.
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε το πυρέξ μας, το λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε στον πάτο μια στρώση πατάτες. Αλατίζουμε ελάχιστα.
Στρώνουμε απο πάνω τον κιμά μανιταριών, φροντίζοντας να καλύψει όλες τις πατάτες.
Βάζουμε άλλη μια στρώση πατάτες.
Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και βάζουμε κατά τόπους μικρά κυβάκια μαργαρίνης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄-50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
-Μπορούμε να βάλουμε μαζί με τις πατάτες και μελιτζάνες ή κολοκυθάκια. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Φαίνεται τέλειο Εύη μου.
Αντί για νιφάδες πατάτας δεν μπορούμε να βάλουμε βραστές πατάτες και να τις λιώσουμε?
Λιλάκι μου, εγώ βάζω νιφάδες για περισσότερη ευκολία, για πιο γρήγορη εκτέλεση.
Το αποτέλεσμα είναι πιο κρεμώδες, λόγω του ότι το νερό με τις νιφάδες είναι νερουλό και όχι πηκτό όπως ο πουρές.
Μπορείς να βράσεις πατάτες, να τις λιώσεις σε πουρέ, να ρίξεις νεράκι αντί γάλα, λαδάκι και να κάνεις επικάλυψη με πουρέ, λίγο πιο αραιό.
Τέλειο μου ακούγεται και με πατατούλες.
Ρώτησα γιατί έχω πατάτες παραγωγής μας και το να πάω να αγοράσω αφυδατωμένες μου φαίνεται κάπως!
Φιλιά!
μμμμ! πεθαινω για μουσακα οπως και να ειναι!
Και εγώ αυτό το φαγητό θα προτιμούσα και ας μη νηστεύω! Τέλειο είναι και η κρέμα με τις νιφάδες πατάτας, πολύ ωραία ιδέα!
εμφανισιακα φαινεται σαν τον αλλο η κρεμα απο πατατες ειναι πολυ ευρηματικη... και πιο ελαφρια!!!
Εύη μου τι καταπληκτική νηστίσιμη πρόταση!!!
Πολύ ωραία ιδέα ο νηστίσιμος μουσακάς, τον αντιγράφω για την Μ. Βδομάδα που νηστεύουμε και ψάχνω κάτι .... χορταστικό και νόστιμο να τους ταίσω!
Φιλιά!
καλησπέρα σου ...σε ειδα στη γιαγια Αντιγονη...σουπερ το φαγητο ...το διαβαζω στην αποψινη εκπομπή αντι άλλης συνταγης....ΟΚ;;;;;;
Χαρηκα πολύ
Νανά Τσούμα ΝΕΤ 105,8
Λοιπόν, εμένα η μάνα μου τον έκανε με κιμά σόγιας και βγήκε φανταστικός!!!
Την καλημέρα μου.
Πολύ ωραία συνταγή, μου αρέσει πολύ ο μουσακάς και πιστεύω πως και έτσι θα είναι τέλειος !
Τρελαινόμαστε οικογενειακώς για μουσακά, όπως και να'ναι... Καλά που μας τον θύμισες Ευάκι!!!
Καλό Σαββατόβραδο να έχετε!!!
Δημοσίευση σχολίου