Τρίτη 12 Μαΐου 2009
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ
Eνα κέικ για την νηστεία και όχι μόνο. Είναι τέλειο, εύκολο και χωρίς λιπαρά. Παραμένει μαλακό και ζουμερό στο εσωτερικό του λόγω του μήλου. Δοκιμάστε το!!!
Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
2-3 κανονικού μεγέθους μήλα
1 πακέτο φαρίνα
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1/2 ποτήρι του κρασιού νερό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού ή μήλου
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε κατόπιν όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Αλευρώνουμε λίγο τις σταφίδες και τις ρίχνουμε και αυτές στο μίγμα μας. Τέλος, τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα μήλα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα μαζί. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165 βαθμούς με αέρα και κάτω αντίσταση, ή στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 50΄περίπου (κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας).
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
19 σχόλια:
Στο κέικ της φωτο δεν έβαλα σταφίδες επειδή δεν είχα. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης και 1/2 φλυτζάνι τριμμένα καρύδια. Είναι τέλειο δοκιμάστε το!!!! :-)
το έφτιαξα, είναι υπέροχο, θα το ξαναφτιάξω:)
Πολύ καλό, το έφτιαξα τρεις φορές αυτό το μήνα λόγω νηστείας Αγ. Αποστόλων! Ευχαριστούμε πολύ για τη νόστιμη συνταγή ;-)
Αγαπητη mperdeway στην Ελλαδα οι φαρίνες ειναι ολες του μισου κιλου.
Συνεπως μιλαμε για μισό κιλο.
Μπορούμε να αντικαταστησουμε το νερό με πορτοκάλι;
Αγαπητή/ε ανωνυμε ναι φυσικα μπορεις να αυξησεις την ποσοτητα του χυμου και να παραλειψεις το νερο.
Μπορώ αντι για τριμμένο μηλο ,να βαλω τριμμένο καρότο? Ευχαριστώ!
Αναστασια μου δεν το εχω κανει αλλα λογικα θα γινεται. Το καροτο ταιριαζει και με ολα τα υπολοιπα υλικα.
Αν τελικα το δοκιμασεις γραψε μας εντυπωσεις!!
Ναι αμέ θα στείλω! Σε λίγο θα το φτιάξω όπως το λες εσύ στην συνταγή κ θα γράψω!😊
Παρα πολύ ωραιο!!! Το ευχαριστηθηκαμε!Ευχαριστούμε για την συνταγή!
Αφρατο ζουμερο νοστιμο....το απολαυσαμε!!!
Το ποτήρι του κρασιού ποιο είναι; Πόσα ml είναι; Ή αν το μετρήσω με το φλυτζάνι της κούπας, πόσο νερό πρέπει να βάλω;
Μαρία το δικό μου ποτήρι κρασιού που το μέτρησα είναι 160 ml. Δεν σου γράφω ποσότητα σε κούπα γιατί μπορεί πάλι να διαφέρουν οπότε μην σε μπερδέψω.
ωραίο θα το φτιάξω αλλά γιατί έχει τρεις διαφορετικούς δοσομετριτες;
Αγαπητή/έ Unknown 12.33
Την συνταγή αυτήν από την αρχή ξεκίνησα και την γράφω με αυτές τις αναλογίες.
Αν εσένα δεν σε διευκολύνει και προτιμάς τις μετρήσεις όλες σε κούπες πρόσθεσε 1/3 της κούπας νερό ή κονιάκ αντί για 1/2 ποτήρι κρασιού.
Καλη επιτυχία
Το εκανα ενώ ψηθηκε μόλις το ξεφορμαρισα άνοιξε.... Για όμως πεω η φορά το πάθαινω
Αγαπητή unknown 08.07
Αν καταλαβα καλά από το σχόλιο σου, σου άνοιξε μετά το ψήσιμο στο ξεφορμαρισμα?
Εμένα δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο...
Αν σου συμβαίνει συχνά να ελέγξεις το μέγεθος του ταψιού ή της φόρμας που χρησιμοποιείς, τη θερμοκρασία του ψησίματος (να μην είναι πολύ δυνατή και ψήνεται γρήγορα από έξω κ μεσα χρειάζεται ακόμη ψήσιμο), και φυσικά κάτι που θα γνωρίζεις φαντάζομαι είναι στο ξεφορμαρισμα το κέικ να είναι κρυο.
Καλή Σαρακοστή εύχομαι!!
inikarts@gmail.com
Το έχω φτιάξει και είναι εξαιρετικό. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν πολτοποιήσω τα μήλα αντί να τα τρίψω στον τρίφτη θα επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα;
Ευχαριστώ.
inikarts@gmail.com
Πιστεύω οτι αν τα κάνεις πολτό επειδή είναι πιο ζουμερός θα σου αφήνει ίσως περισσότερη υγρασία στο κεικ και ίσως να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Δεν το έχω δοκιμάσει πάντως., πάντα τρίβω τα μήλα στο ρεντέ
Δημοσίευση σχολίου