Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΑΦΡΑΤΗ ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ


Πολύ συχνά μου φέρνουν κολοκύθα κόκκινη και πάντα ψάχνω να βρω τρόπους να την αξιοποιήσω. Εκτός λοιπόν απο τους κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, φτιάχνω και αλμυρή κολοκυθόπιτα (με τυρί ή νηστήσιμη). Γίνεται πολύ νόστιμη!!!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

2 φύλλα κουρού για πίτες ή σπιτικό φύλλο (εδώ)
1 1/2 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 χούφτα σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό
1/2 κούπα ελαιόλαδο περίπου
άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο
τυρί φέτα περίπου 350 γραμμ.

Παίρνουμε την καθαρισμένη κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη απο την πλευρά με τις μεγάλες τρυπούλες. Την βάζουμε σε σουρωτήρι, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες (ή απο το προηγούμενο βράδυ) για να βγάλει τα υγρά της. Κατόπιν, την στίβουμε πολύ καλά μέσα στις παλάμες μας.
Παίρνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τα αφήνουμε λίγο να σωταριστούν. Προσθέτουμε την καλά στιμμένη κολοκύθα. Αφήνουμε να σωταριστεί και αυτή για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, έτσι ώστε να εξατμιστούν όσα τυχόν υγρά της έχουν απομείνει. Κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπρίκι βράζουμε για 5 περίπου λεπτά το ρύζι, ίσα να μαλακώσει (προσοχή γιατί φουσκώνει). Σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι με την γέμιση.
Ρίχνουμε επίσης λίγο σιμιγδάλι, τα μυρωδικά μας και πιπεράκι. Αλατάκι δεν βάζουμε επειδή η κολοκύθα μας ήταν αλατισμένη και η φέτα συνήθως είναι κι αυτή αλμυρή. Χτυπάμε και ρίχνουμε το αυγό στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε σε κομματάκια την φέτα.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε μέσα την γέμιση. Την στρώνουμε καλά να πάει παντού και βάζουμε απο πάνω το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τα περίσσια του φύλου προς τα μέσα. Λαδώνουμε την επιφάνεια, και χαράζουμε ελαφρά την πίτα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Αν θέλετε να κάνετε νηστήσιμη την κολοκυθόπιτα, θα αφαιρέσετε το αυγό και το τυρί και θα αυξήσετε λίγο το ρύζι.
Καλή επιτυχία!!!!!



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...