Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ


Τυροπιτούλες νόστιμες, ατομικές για κολατσιό...... Εκδρομικές, για την παραλία, για το σχολείο, για τη δουλειά, είναι ότι πρέπει!!! Κοπιάστε!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

Για το φύλλο:
2 1/2 - 3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι Up
2 κουταλάκια τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας νερό παγωμένο

Για τη γέμιση:

τυρί φέτα περίπου 350 γραμ.
ανθότυρο περίπου 250 γραμ.
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Το ασπράδι απο ένα αυγό

Για το άλλειμα:
τον κρόκο αυγού με 1 κουταλάκι γάλα χτυπημένο
λίγο σουσάμι

Για να φτιάξουμε το φύλλο, βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε να ενωθούν καλά. Η ζύμη μας είναι έτοιμη, όταν μαζεύεται σαν μπάλα γύρω απο το γάντζο του μίξερ. Αν δεν διαθέτουμε μίξερ, βάζουμε σε ένα μπολ τα υγρά υλικά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να το απορροφήσει όλο. Η ζύμη μας είναι πολυ μαλακιά και απαλή. Δεν χρειάζεται πολύ αλεύρι, τόσο, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Την βάζουμε σε ένα αλευρωμένο ελαφρά πιάτο, την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τα υλικά.
Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο, την πλάθουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μπαστούνι χοντρό, και τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη.

Το κάθε κομμάτι, το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, με πλάστη σε παραλληλόγραμο, περίπου, σχήμα. Ανοίγει πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται να είναι και τέλειο γιατί μετά θα διπλώσει. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου λίγη γέμιση και απαλά την στρώνουμε. Δεν πιέζουμε δυνατά, γιατί απο κάτω θα ανοίξει το φύλλο μας.

Διπλώνουμε τα περιθώρια προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση.

Τις βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω.
Τις αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

-Τις τυρόπιτες αν δεν θέλουμε να τις ψήσουμε όλες, τις βάζουμε σε δισκάκι με λαδόκολλα στη κατάψυξη να παγώσουν και μετά τις κλείνουμε σε ατομικά σακκουλάκια. Οταν τις χρειαστούμε, δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, απλά τις αλείφουμε με το αυγό και τις ψήνουμε.

-Επίσης με αυτό το φύλλο φτιάχνουμε και πίτα, χωρίζοντάς το στα 2. Είναι το πιο εύκολο σε άνοιγμα φύλλο. Το έχω χρησιμοποιήσει και στην κολοκυθόπιτα.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!



Share

10 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μια ζύμη κουρού είναι πάντα ευπρόσδεκτη, στις φωτό δεν κατάλαβα, ξαναδιπλώνεις το φύλλο πριν το βάλεις στη λαδόκολλα, ή το βάζεις με τη γέμιση ανοιχτή κάτω;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Εμείς εδώ στη Μακεδονία αυτή τη ζύμη την λέμε "κουρού" και βάζουμε και λίγο ξύδι, για να γίνει τραγανή.
Τις κάνω πολυ συχνά, σε μισοφέγγαρα.
Καλό Σ/Κ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ναι και εγώ κουρού την ξέρω...... Αυτή βγαίνει πολύ μαλακή σαν υφή.

Γαστεροπλήξ μου, γράφω ότι τα περιθώρια τα κλείνω προς τα μέσα να καλύψουν την γέμιση, και στη λαδόκολα τα βάζω με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν οι τυροπιτούλες. Φιλάκια.....

ΕΛΕΝΑ είπε...

Λαχταριστές οι κουρουμπουγάτσες σου (ετσι τις ξέρω εγώ).
Και μεγάλη ευκολία το tip για την κατάψυξη!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ είπε...

πολυ ωραια συνταγη αλλ αμου φαινεται δυσκολο πολυ το σχημα που τους δινεις, πως το καταφερνεις?

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ασπα καλωσόρισες στη κουζίνα μου. Γενικά με το ανοιγμα των φύλλων δεν έχω μεγάλη εξοικίωση, αλλά με το συγκεκριμένο φύλλο όλα γίνονται παιχνιδάκι μιας και είναι ευκολόπλαστο. Οσο για το σχήμα μην νομίζεις ότι είναι δύσκολο σαν φακελάκι το κλείνεις.... και δεν χρειάζεται και κανένας χάρακας (χιχιχιχι) στο περίπου.... Φιλιά :))

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλε ανώνυμε το σχόλιό σου, αναγκαστικά διαγράφηκε για 2 λόγους: 1) Δεν είχε καμμιά σχέση με την ανάρτηση
2) Δεν αρμόζει, νομίζω, να χρησιμοποιούμε τα σχόλια για τις προσωπικές διαμάχες μας με κάποιους άλλους.......
Οτιδήποτε άλλο που θα έχει σχέση με το blog μου και τις αναρτήσεις του, ευπρόσδεκτο!!!

Penelope είπε...

Πολύ ωραίες "φατσούλες" τούτες οι τυρόπιτες Εύη. Πρόσφατα έφτιαξα κι' εγω τυροπιτάκια με ζύμη κουρού, οπότε θα την κάνω και τούτην την εκδοχή (στο άμεσο-πολύ άμεσο μέλλον).

thomaei είπε...

εχω φτιαξει πολλες φορες της τυροπιτουλες , της τρωμε ολοι στην οικογενεια !! ευχαριστουμε για την συνταγουλα σου πολλες φορες βαζω και ψιλοκομμενο ζαμπονακι και κιτρινο τυρακι !!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Χαίρομαι που άρεσαν σε εσένα και στην οικογένεια σου.
Σίγουρα θα είναι καταπληκτικές και με την παραλλαγη που αναφέρεις, σαν ζαμπονοτυροπιτες.
Φιλιά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...