Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ


Το κις λορέν το φτιάχνω κανονικά με ζύμη τάρτας. Όταν όμως έχω περισσευούμενα κομμάτια σφολιάτας απο άλλες συνταγές, τα ανοίγω φυλλαράκι και στρώνω επάνω διάφορα υλικά. Τα περισσεύματα φύλλου απο την τάρτα σπανάκι τα έβαλα λοιπόν σε μια ταρτιέρα μικρή (23 εκατ.) και ιδού το αποτέλεσμα. Προσέξτε και τη καρδούλα στο κέντρο!!!!!!!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:
(για τις διαστάσεις που έδωσα)

φύλλο σφολιάτας (περίπου το 1/2 απο το ένα φύλλο)
3-4 φέτες μπέικον σε κομματάκια
5-6 φέτες ζαμπόν σε κομματάκια
200 γραμ. τυρί γκούντα τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος light

Λαδώνουμε ελαφρά τη ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο μας. (Αν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε το φύλλο με κέτσαπ και μουστάρδα για πιο πικάντικη γεύση). Ανακατεύουμε το μπέικον, το ζαμπόν και το τυρί και τα στρώνουμε στη ταρτιέρα.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με την κρέμα και περιχύνουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 35΄περίπου, μέχρι να ροδίσει το κις. Σερβίρετε και ζεστό και κρύο.
Αν θέλετε να το φτιάξετε σε κανονική ταρτιέρα θα βάλετε τη 2σια ποσότητα υλικών.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΤΑΡΤΑ ΣΠΑΝΑΚΙ


Η άλλη σπανακόπιτα....... Νοστιμότατη, φουσκωτή με μόνη διαφορά: δεν έχει φύλλο απο πάνω αλλά μπεσαμέλ. Κι όμως κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά!!!!!! Δοκιμάστε την.

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 φύλλο σφολιάτα
500 γραμ. σπανάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα
άνιθο
μαϊντανό
λίγο ξερό δυόσμο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 αυγό
αλατοπίπερο
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
τυρί φέτα (όσο θέλετε)
Για τη μπεσαμέλ:
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα φρέσκο γάλα, ζεστό (ίσως και λίγο περισσότερο)
αλατοπίπερο

Η δόση είναι για μια ταρτιέρα κανονική (30 εκατ.), ή για ένα στρογγυλό πυρέξ.
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε για λίγο σε βραστό νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Το στίβουμε με τις παλάμες μας για να φύγει το περίσσιο νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε πιπέρι και τα μυρωδικά μας. Βάζουμε όση ποσότητα θέλουμε ή αφαιρούμε κάποιο αν δεν μας ταιριάζει στη γεύση. Αλατίζουμε με προσοχή, επειδή θα βάλουμε και τυρί. Περιχύνουμε με το γάλα εβαπορέ και κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και τυρί φέτα όσο θέλουμε. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε και το γάλα και με τον αυγογδάρτη ανακατεύουμε διαρκώς για να μην σβολιάσει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ανακατεύοντας γρήγορα, προσθέτουμε και το αυγό (διαρκές ανακάτεμα μέχρι να το αποροφήσει γιατί αλλιώς θα ψηθεί και θα φαίνονται κομματάκια απο τ' ασπράδι). Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Έτοιμη.

Λαδώνουμε τη ταρτιέρα μας. Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας και κόβουμε τα περισσεύματα λίγο έξω απο το χείλος της ταρτιέρας. ( Δεν τα πετάμε!!!!!!! Θα σας πώ αύριο τι έφτιαξα με αυτά............) Λαδώνουμε ελαφρά το φύλλο εσωτερικά .

Προσθέτουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού.

Απο πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ, να καλύψει το σπανάκι.

Γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει, προς τα μέσα, πάνω στη μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Αυτά τα μπισκοτάκια τα δοκίμασα στη συνυφάδα μου το Πάσχα, μου άρεσαν και της ζήτησα τη συνταγή. Τη βρήκε σε κάποιο περιοδικό μαγειρικής, μου είπε. Είναι ωραία μπισκοτάκια, χωρίς αυγά και είναι και νηστίσιμα. Γίνονται εύκολα και γρήγορα. Δοκιμάστε τα.

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

3/4 κούπας μαργαρίνη
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
2- 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελάχιστο αλάτι
2 βανίλιες
1/4 κούπας φυτική κρέμα
Για το γλάσο:
150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 κούπα φυτική κρέμα

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει και να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη κρέμα.
Κοσκινίζουμε 2 φορές, τις 2 κούπες αλεύρι με το αλάτι και τις βανίλιες. Τα προσθέτουμε στο μίγμα μας και ζυμώνουμε. Αν δούμε ότι κολλάει ρίχνουμε λίγο αλευράκι ακόμη. Πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τα πατάμε με το χέρι μας να πλατύνουν και με τον αντίχειρά μας τους κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20΄περίπου. Προσέχουμε να μην πάρουν χρώμα, να παραμείνουν ασπριδερά. Τα βγάζουμε απο το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ζεσταίνουμε τη κρέμα σε κατσαρολάκι. Προσοχή να μην βράσει!! Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα σε κομμάτια για να λιώσει.
Βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού γλάσο στο κέντρο κάθε μπισκότου μας. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμα για κέρασμα.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ


Αγαπημένη σαλάτα, όλης της οικογένειας. Απαραίτητη σε μπουφέ, μιας και εξαφανίζεται... Τα καλοκαίρια που το βράδυ θέλουμε κάτι πιο γρήγορο, την εξαφανίζουμε και οι 3!!!!! Γνωστή σαλάτα σε όλους, με τα βασικά της υλικά να διαφέρουν απο σπίτι σε σπίτι όπως και το ντρέσινγκ. Με κάποιες μικρές τροποποιήσεις γίνεται διαιτητικό κυρίως πιάτο.

Εμείς για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε:

1 μαρούλι
2 ντομάτες
1 αγγούρι
10 φέτες τυρί γραβιέρα ή γκούντα ή ένταμ ή τσένταρ
10 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή καπνιστό μοσχαρίσιο
2 αυγά βραστά
αλατοπίπερο ελάχιστο
Για το ντρέσινγκ:
2/3 κούπας μαγιονέζα
1-2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 κουταλιά σούπας ουίσκι
ελάχιστη μουστάρδα

Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι, αφαιρούμε και πετάμε όλα τα σκληρά φύλλα. Κόβουμε τα μαρούλι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες όχι πολύ μεγάλες.
Καθαρίζουμε και το αγγούρι, αφαιρούμε τα σπόρια απο το κέντρο και κόβουμε σε κομμάτια. Τα προσθέτουμε όλα στο μαρούλι.
Αλατίζουμε ελάχιστα, και ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι.
Το τυρί και το ζαμπόν, το κόβουμε σε κύβους. Μπορούμε να αγοράσουμε και κομμάτια ολόκληρα, απλά, κομμένα σε φέτες το βρίσκω πιο γρήγορο και τα κυβάκια τους γίνονται πιο ψιλοκομμένα. Είναι θέμα γούστου. Τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα.
Τώρα εγώ ανακατεύω ελαφρά, για να είναι ομοιόμορφα διανεμημένα τα υλικά μας. (Κάποτε που δεν το έκανα, έπαιρναν απο πάνω που ήταν πιο πλούσια η σαλάτα στο πιάτο και έμενε σκέτο το μαρούλι........)
Κόβουμε τα βρασμένα αυγά σε τέταρτα και τα τοποθετούμε με το κρόκο προς τα πάνω.
Σε ξεχωριστό μπολάκι φτιάχνουμε το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Μπορείτε να αυξομειώσετε, ανάλογα με το γούστο σας.
Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε. (Καλό είναι το ντρέσινγκ να το ρίχνουμε την ώρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα και όχι πολύ νωρίτερα, γιατί νερουλιάζει η σαλάτα.)

Για πιο λάιτ εκδοχή και για δίαιτα, όπου μπορούμε να την φάμε ως κύριο πιάτο, χρησιμοποιούμε 2 φέτες γαλοπούλα βραστή, 50 γραμ. τυρί light, 1 αυγό. Για το ντρέσινγκ: 1/2 γιαούρτι 2%, κέτσαπ, μαγιονέζα 2 κουταλάκια του γλυκού.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


Ενα παραδοσιακό, αγαπημένο φαγητό. Κυριακάτικο κυρίως, με όλη την οικογένεια στο τραπέζι και καλό κρασάκι ή μπυρίτσα τώρα το καλοκαίρι!!!
Ευχαριστούμε πολύ, για την παρασκευή και παρουσίαση του πιάτου, την φίλη μας Μαίρη Τ.

Για να το παρασκευάσουμε χρειαζόμαστε:

1 Kg μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια
1/2 Kg κριθαράκι χοντρό
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1 ξυλάκι κανέλας
λίγα γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
κεφαλοτύρι (προαιρετικά)

Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε με αποροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρέας απο όλες τις πλευρές, να ροδοκοκκινήσει. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο. Τα σωτάρουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ντομάτα, αλατοπίπερο και λίγη ζαχαρίτσα. Ρίχνουμε και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το κρέας μας, σε σιγανή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα θα χρειαστούμε περίπου 1/2 ώρα. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, θα πρέπει να προσέχουμε τα υγρά του φαγητού. Θα χρειαστεί και άλλο νεράκι, πάντα ζεστό.
Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι. Αφήνουμε για 5΄περίπου, να βράσει, το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα, ραντίζοντάς το με λίγο λάδι. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι μας παραμένει σπυρωτό και δεν κολλάει.
Μόλις γίνει το κρέας αφαιρούμε όλα τα μπαχαρικά και το αδειάζουμε σε πυρέξ ή ταψί. Προσθέτουμε και το κριθαράκι και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε το γιουβέτσι για 30΄περίπου. Προσέχουμε πάντα να έχει νερό το φαγητό και να μην μείνει στεγνό, επειδή όταν κρυώνει στεγνώνει περισσότερο.
Προς το τέλος του ψησίματος το ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ


Τώρα που καλοκαιριάζει και ζητάμε κάτι δροσερό, προτείνω να φτιάξετε αυτό το γλυκάκι. Είναι δροσερό και κυρίως ελαφρύ. Τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες και δεν μας επιβαρύνει με πολλά λιπαρά. Δοκιμάστε το!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

μπισκότα πτι-μπερ περίπου 1 1/2 πακέτο
2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου στιγμής (βανίλια)
1 κουτί ζελέ μπανάνας ή ανανά
1 κουτί κομπόστα ροδάκινο ή κοκτέηλ φρούτων
γάλα φρέσκο
λίγη σαντιγύ

Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις. Αντί για νερό κρύο χρησιμοποιούμε το ζουμί της κομπόστας που έχουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι το σημείο που θα αρχίσει να πήζει. Προσοχή να μην πήξει!! ( Ξεκινάμε με το ζελέ τη συνταγή μας επειδή θέλει λίγη ώρα για να κρυώσει. Δεν πρέπει να το βάλουμε στο γλυκό απ' ευθείας γιατί ενώ θα το ρίξουμε απο πάνω τελευταία στρώση, θα τρέξει απο τα πλάγια και θα πάει όλο κάτω στο πάτο του πυρέξ.)
Χτυπάμε τις 2 κρέμες αραβοσίτου με γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν έχουμε σαντιγύ, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος 2-3 κουταλιές και να ανακατέψουμε απαλά. Κάνει τις κρέμες πιο αφράτες.
Αν χρησιμοποιήσουμε κομπόστα ροδάκινο, θα πρέπει να τα ψιλοκόψουμε σε κυβάκια. Αν έχουμε κοκτέηλ φρούτων είναι έτοιμα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο γάλα για να βουτάμε τα μπισκότα.
Παίρνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ. Βουτάμε στο γάλα στιγμιαία τα μπισκότα ένα ένα και τα στρώνουμε στο πάτο. Δεν τα αφήνουμε πολύ γιατί θα λασπώσουν. Εξάλλου, μένοντας στο ψυγείο το γλυκό, νοτίζουν περισσότερο.
Απο πάνω ρίχνουμε τη μισή κρέμα, και τη στρώνουμε φροντίζοντας να πάει παντού.
Συνεχίζουμε με 1 ακόμη στρώση μπισκότων βουτηγμένων στο γάλα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια κομπόστας λίγα λίγα, προσπαθώντας να καλύψουμε όσο καλύτερα γίνεται τη κρέμα.
Τελειώνουμε ρίχνοντας το ζελέ που είχαμε στο ψυγείο. Θα πρέπει να έχει παχύρευστη υγρή μορφή και να μην έχει πήξει, γιατί αλλιώς δεν θα στρώνεται καλά πάνω απο τα φρούτα.
Το βάζουμε στο ψυγείο προσεκτικά, χωρίς να το πολυκουνάμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να πήξει το ζελέ.
Πριν το κόψουμε για να σερβίρουμε, μπορούμε να το γαρνίρουμε με σαντιγύ.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ


Ένα απο τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας. Τα τρώμε σκέτα, με πιλαφάκι, με πατάτες τηγανητές, με πουρέ... Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε και στα κυρίως πιάτα ενός μπουφέ.

Για τη παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

500 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 αυγό
4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
3/4 ποτηριού νερό
1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

Αφαιρούμε απο το ψωμί τη κόρα και το μουλιάζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και το ψωμί στραγγισμένο πολύ καλά. Ζυμώνουμε το μίγμα μας καλά καλά, βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο κρασί.
Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, δίνοντάς τους το γνωστό μακρόστενο σχήμα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και όταν κάψει τηγανίζουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια. Τα βάζουμε σε πιατέλα με αποροφητικό χαρτί.
Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα, που θα χωράει και τα σουτζουκάκια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ρίχνοντας τα υλικά και αφήνοντας την,για λίγο, να βράσει. Μπορούμε για περισσότερη νοστιμιά να ρίξουμε στη σάλτσα 2-3 κουταλιές απο το λάδι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια. Κατόπιν, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και κοιτάμε να τα καλύπτει η σάλτσα. Αφήνουμε να βράσουν μέσα στη σαλτσούλα, σε σιγανή φωτιά για 20-30΄περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά.

- Για πιο λάιτ εκδοχή μπορούμε τα σουτζουκάκια να τα ψήσουμε στο γκρίλ ή σε τηγάνι ψηστιέρα. Μπορούμε επίσης να τα μαγειρέψουμε και στο φούρνο για 30΄περίπου.
Εδώ, αν προτιμάτε σουτζουκάκια με ρύζι και γιαουρτάκι!!!

Καλή επιτυχία!!!!

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΤΟΥΡΛΟΥ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ



Μετά απο πολλές μέρες κρεατοφαγίας, χρειαζόταν να φάμε και λαχανικά. Τι καλύτερο λοιπόν απο το τουρλού ή αλλιώς όπως λέμε μελιτζανοκολοκυθοπατάτες!!! Βέβαια σ αυτό το φαγητό ταιριάζουν όλα τα λαχανικά ανάλογα τις προτιμήσεις. Μπορείτε επίσης να το φάτε σκέτο ή με τριμμένη φέτα ελαφρά λιωμένη στο γκρίλ.

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

3 μελιτζάνες μέτριες
4 κολοκυθάκια
3-4 πατάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε σε κομμάτια τη μελιτζάνα, την αλατίζουμε και την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και να ξεπικρίσει, για περίπου 30΄. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Ξεπλένουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις στίβουμε με τις παλάμες μας για να στραγγίξουν καλά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε τα λαχανικά μας λίγο απο το τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά. Αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, το παραλείπουμε το τηγάνισμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, τα γυρίζουμε 2-3 φορές όλα μαζί για να σωταριστούν κι αυτά.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε το πελτέ ντομάτας και το προσθέτουμε κι αυτό στη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 45΄. Προσέχουμε να μην πιεί όλο το νερό, γιατί χρειάζεται να έχει σάλτσα το φαγητό μας .......για τις βούτες με το ψωμάκι μας.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ


Αυτά τα κουλουράκια είναι πολύ υγιεινά και πεντανόστιμα. Μπορούν να γίνουν με πολλές διαφορετικές γεύσεις. Καρότου, κρεμμυδιού, σκόρδου, ελιάς, με σπανάκι, με ηλιόσπορο και με κουκουνάρι, με σουσάμι και γενικά με ότι μας αρέσει περισσότερο. Γιατί να τα αγοράζουμε ενώ μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας και να τα έχουμε για τα τσιμπολογήματά μας!!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 Kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)
1 κούπα λευκό κρασί ξηρό (250 ml)
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
ανάλογα τη γεύση που επιθυμούμε: λίγο τριμμένο καρότο, κρεμμύδι ή σκόρδο σε σκόνη, 1-2 κουταλάκια γλυκού πατέ ελιάς, λίγο σπανάκι ζεματισμένο και στιμμένο πολύ καλά και λιωμένο στο multi, κουκουνάρι ή ηλιόσπορους.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι και το κρασί. Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε. Το αλεύρι ίσως να μην το πάρει όλο. Γι αυτό το ρίχνουμε λίγο λίγο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Μπορούμε με μια ζύμη να φτιάξουμε διαφορετικές γεύσεις. Απλά θα πρέπει να την χωρίσουμε σε τόσες μπαλίτσες όσες και οι γεύσεις που επιθυμούμε. (Στη φωτό εγώ τη χώρισα στα 3 και έφτιαξα κουλουράκια σκόρδου, κρεμμυδιού και ελιάς).
Παίρνουμε τη ζύμη μας και προσθέτουμε ξεχωριστά τα λαχανικά, τα μυρωδικά ή τους καρπούς. Με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε σκόνη αλλά και τους καρπούς, τη ζυμώνουμε εύκολα για να ενσωματωθούν. Με τα υπόλοιπα όμως, για να ενωθούν, θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλευράκι ακόμη, επειδή είναι πιο υγρά υλικά και θα μας κολλάει η ζύμη.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη, τότε πλάθουμε λεπτά κορδόνια και τα κλείνουμε κυκλικά.
Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα.
Ψήνουμε με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για 30΄περίπου ή με αέρα στους 145 βαθμούς για 2 λαμαρίνες μαζί.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε κουτί σκεπασμένα.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


Νόστιμες και πικάντικες χοιρινές μπριζόλες που λιώνουν στο στόμα. Ένα τέλειο Κυριακάτικο φαγητό και όχι μόνο.

Υλικά:

* 6 χοιρινές μπριζόλες (λαιμού)
* 1 κιλό πατάτες περίπου κομμένες στα 4
* 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
* 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
* 1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
* 2 ντομάτες σε χοντρές φέτες
* 1 φλιτζ. καφέ μικρό μοσχάτο κρασί ή ημίγλυκο ή λευκό ξηρό
* χρωματιστό πιπέρι
* ρίγανη
* αλάτι
* χυμό από 2 λεμόνια
* 3 κ.σ. μουστάρδα
* λίγο ελαιόλαδο
* 200 γραμ.κεφαλοτύρι σε κύβους
* λίγο νεράκι

Εκτέλεση:
1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός απ το λεμόνι, το κεφαλοτύρι και τη μουστάρδα στη γάστρα κατά προτίμηση πήλινη και τα ανακατεύουμε.
2. Την σκεπάζουμε και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 1 ώρα.
3. Μετά ανακατεύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό, προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
4. Κλείνουμε το φούρνο και χωρίς να τον ανοίξουμε αφήνουμε μέσα τη γάστρα μισή ώρα.
5. Μετά το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γάστρα, (εγώ χρησιμοποιώ πήλινη και ομολογώ γίνεται "λουκούμι") τότε όμως θα ρυθμίσετε τον χρόνο, τη θερμοκρασία ψησίματος και το νεράκι που θα βάλετε ανάλογα με τη γάστρα σας. Ψήνεται και σε ταψί αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται διαφορετικό. Επίσης προτιμήστε το χρωματιστό πιπέρι αυτό που είναι κόκκινο πράσινο και μαύρο σε μύλο, δίνει φοβερό άρωμα και γεύση στο φαγητό και ειδικά στο κρέας. Γίνεται και με κοτόπουλο ή κατσικάκι.

Η συνταγή αυτή και η φωτογραφία είναι της φίλης μου της Εlen. Την ευχαριστώ πολύ.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΤΑΜΠΟΥΛΕ (ΜΑΙΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ)


Υπέροχη σαλάτα, πολύ δροσερή και ταιριάζει απόλυτα με τα ψητά κρέατα. Αυτή η σαλάτα όσο μένει στο ψυγείο γίνεται καλύτερη γιατί παίρνει όλα τα αρώματα απο τα μυρωδικά.

Για τη παρασκευή της θα χρειαστούμε:

1 φλυτζάνι πληγούρι
1 ματσάκι περίπου μαϊντανό
2 ντομάτες
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 αγγούρι
λίγο φρέσκο δυόσμο ή μέντα
αλάτι
χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο

Οι ποσότητες των λαχανικών είναι ενδεικτικές. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αυξομειώνετε.
Πρώτα, βάζουμε το πληγούρι σε κατσαρολίτσα με νερό. Η αναλογία είναι 1 πληγούρι - 2 νερό. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίζει να κοχλάζει το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Προσοχή!!!!!!! Φουσκώνει και χύνεται.............
Το αφήνουμε να αποροφήσει όλα του τα υγρά, βάζοντας ανάμεσα στην κατσαρόλα και στο καπάκι μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Το σουρώνουμε για να είμαστε σίγουροι και το βάζουμε σε μια σαλατιέρα.

Καθαρίζουμε τις ντομάτες και το αγγούρι απο τα σπόρια και τα κόβουμε σε κύβους. Τα προσθέτουμε στο πληγούρι.
Πλένουμε το μαϊντανό, αφαιρούμε τα κοτσάνια του και στον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τον ψιλοκόβουμε και τον ρίχνουμε στη σαλατιέρα.
Επίσης, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το φρέσκο δυόσμο ή τη μέντα και τα προσθέτουμε και αυτά.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με μπόλικο λεμόνι. Αυτή η σαλάτα χρειάζεται αρκετό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε κάποιο απο τα υλικά που ίσως λείπει.
Βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά απο 1 ώρα τουλάχιστον.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΓΑΥΡΟΣ ΞΙΔΑΤΟΣ


Ενας εκπληκτικός μεζές για τη παρέα με το ουζάκι, το κρασάκι ή το τσιπουράκι μας. Η διαδικασία παρασκευής τους, είναι λίγο χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει, ειδικά όταν ακούμε τα θετικά σχόλια απο τους δικούς μας.

Για να φτιάξουμε τη συνταγή χρειαζόμαστε:

1 kg γαύρο
χοντρό αλάτι
ξύδι
ελαιόλαδο
σκόρδο
ρίγανη

Αρχικά καθαρίζουμε το γαύρο απο το κεφάλι και τα εντόσθια. Έπειτα σύροντας τον δείκτη μας ανοίγουμε προσεκτικά την κοιλιά προς τα κάτω, προς την ουρά. Τραβάμε προσεκτικά τη ραχοκκοκαλιά σε αντίθετη φορά, δηλ. απο την ουρά προς τα πάνω. Τώρα το γαυράκι μας είναι φιλεταρισμένο.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα. Τα ξεπλένουμε κάτω απο τη βρύση και τα αραδιάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού καλυφτεί όλο με τα ψαράκια, τα αλατίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι. Έπειτα, στρώνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα γαυράκια, πάλι το ένα δίπλα στο άλλο και πάλι τα αλατίζουμε. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι.
Τα αφήνουμε να μείνουν έτσι με το αλάτι, περίπου 10 ώρες.
Τα ξεπλένουμε, τα αραδιάζουμε σε ένα τάπερ το ένα δίπλα στο άλλο και τα ραντίζουμε με ξύδι. Προσέχουμε το ξύδι να καλύπτει όλα τα ψαράκια. Τα αφήνουμε να μείνουν περίπου 6 ώρες, στο ψυγείο.
Κατόπιν, τ' αλλάζουμε τάπερ, και τα τοποθετούμε σε στρώσεις με ελαιόλαδο ανάμεσα, ρίγανη και ψιλοκομμένο σκορδάκι. Πρέπει τα ψάρια να είναι τελείως καλυμμένα απο το λάδι.
Τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο. Το ελαιόλαδο, φυσικά στο ψυγείο, παγώνει. Γι αυτό όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, τα βγάζουμε νωρίτερα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορούμε βέβαια, να βάλουμε αραβοσιτέλαιο για να αποφύγουμε αυτή τη κατάσταση, αλλά θα πρέπει στο σερβίρισμα να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο.
Διατηρούνται πολύ καιρό.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

ΣΓΟΥΡΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ


Μια συνταγή που μου έμαθε η πεθερά μου. Αρχικά περιείχε κεφαλογραβιέρα, αλλά εγώ της βάζω τώρα πιο ήπια σε γεύση τυριά όπως φέτα και ανθότυρο. Μπορείτε όμως να την φτιάξετε με ότι είδος τυριού σας αρέσει. Είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη.

Για τη παρασκευή της θα χρειαστούμε:

500 γραμ. τυρί φέτα
250 γραμ. ανθότυρο ή μυζήθρα γλυκειά
2-4 αυγά
πιπεράκι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 1/2-2 ποτήρια νερού γάλα φρέσκο
ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων

Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και το ανθότυρο με τα χέρια . Ρίχνουμε πιπεράκι και προσθέτουμε τα αυγά. Μπορούμε να βάλουμε απο 2 και πάνω αυγά. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ 2 για να μην μυρίζει πολύ η πίτα. Άλλοι όμως βάζουν και 5 και 6 αυγά, ανάλογα τα γούστα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα μαζί. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στα τυριά περίπου 1/2 - 3/4 ποτηριού γάλα φρέσκο. Ανακατεύουμε και βλέπουμε αν έγινε το μίγμα μας ένας παχύρευστος χυλός. Αν όχι προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη.

Αφού ξεπαγώσει το φύλλο μας, το ανοίγουμε και μετράμε τα φύλλα που περιέχονται στο πακέτο. Επειδή η πίτα αυτή γίνεται σε στρώσεις θα φροντίσουμε να χωρίσουμε τα φύλλα σε 3 μέρη. Αναλόγως πόσα φύλλα έχει θα τα μοιράσουμε: π.χ. αν έχει 10 φύλλα, θέλουμε 4 για κάτω -2 για το εσωτερικό της πίτας - 4 για πάνω. Αν έχει περισσότερα μοιράζουμε αναλόγως.
Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό και στρώνουμε ένα φύλλο. Δεν το βάζουμε τεντωμένο αλλά φροντίζουμε οι άκρες του φύλλου να βρίσκονται μέσα στα όρια του ταψιού και το υπόλοιπο το αφήνουμε σγουρό και φουσκωτό. Δεν αφήνουμε φύλλο στο πλάι για να γυρίσουμε στο τέλος, μπαίνει όλο μέσα στο ταψί. Το αλείφουμε με λίγο λάδι.

Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα που είναι για κάτω, γυρνώντας όμως το ταψί σε κάθε φύλλο έτσι ώστε το τελευταίο να είναι κάθετα στο προηγούμενο. Με αυτό το τρόπο στρώνεται το ταψί ομοιόμορφα με τα φύλλα. Αν το ταψί σας είναι τετράγωνο, εννοείται πως μπαίνουν όλα τα φύλλα το ίδιο.
Ρίχνουμε το μισό μίγμα τυριού και απλώνουμε να πάει παντού.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που είναι για το εσωτερικό της πίτας, λαδωμένα πάντα ενδιάμεσα και πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Ρίχνουμε πάλι το υπόλοιπο μίγμα τυριού, απλώνουμε και τελειώνουμε, στρώνοντας τα τελευταία φύλλα κρούστας που είναι για το πάνω μέρος της πίτας.
Χαράζουμε τη πίτα μας σε κομμάτια τετράγωνα ή τριγωνικά και τη περιχύνουμε με 1 ποτήρι γάλα φρέσκο, φροντίζοντας να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το ταψί μας στο πάτο του φούρνου, μόλις τον κλείσουμε και αφού έχει ψηθεί η πίτα, για 5 λεπτά περίπου όσο είναι ακόμη ζεστός. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί η πίτα μας και απο κάτω καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΧΑΛΒΑΣ


Αλλιώτικος λευκός αφράτος χαλβάς σιμιγδαλιού με ινδοκάρυδο.

Υλικά:

* 1 κούπα σπορέλαιο ή 1/2 κούπα σπορέλαιο- 1/2 κούπα βούτυρο.
* 1 2/3 κούπας χοντρό σιμιγδάλι.
* 3 κούπες γάλα.
* 1 κούπα νερό.
* 2 κούπες ζάχαρη.
* 4 βανίλιες.
* 1 κούπα ινδοκάρυδο και λίγο έξτρα για πασπάλισμα.
* 1/2 κούπας κουκουνάρι ή αμύγδαλο φιλέ.
* Προαιρετικά 1 σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη.
Εκτέλεση:

1. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, και τις βανίλιες να βράσουν.
2. Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το λάδι-βούτυρο, το κουκουνάρι και το σιμιγδάλι σε σιγανή φωτιά και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς να μην σκουρίνει όμως, περίπου 5 λεπτά.
3. Προσθέτουμε το καυτό σιρόπι γάλακτος στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή πιτσιλάει) σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει απ τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
4. Αποσύρουμε απ’ την φωτιά και προσθέτουμε το ινδοκάρυδο ανακατεύοντας. Φορμάρουμε το χαλβά σε φόρμα και όταν κρυώσει τον ξεφορμάρουμε και τον πασπαλίζουμε με μπόλικο ινδοκάρυδο.

Γίνεται τέλειος με βούτυρο γάλακτος: 1/2 βούτυρο 1/2 λάδι. Φτιάχνεται και με ελαιόλαδο. Επίσης γίνεται και με σοκολάτα αν προσθέσουμε λιωμένη κουβερτούρα όσο είναι ζεστός πριν τον φορμάρουμε. Στη φώτο τον έχω κάνει μισό μισό.
Καλή επιτυχία!!!!

Η συνταγή και η φωτογραφία είναι της φίλης μου της Elen. Την ευχαριστώ πολύ.

ΜΠΙΣΚΟΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ


Αυτό το γλυκό το πρωτοδοκιμάσαμε στην Κύπρο. Εκεί, οι περισσότερες συνταγές των γλυκών τους είναι με πραλίνα φουντουκιού(νουτέλα, μερέντα). Είναι πολύ εύκολο και πολύ γρήγορο! Μπορεί να φτιαχτεί και να σερβιριστεί και ως τούρτα.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή του είναι:

3 πακέτα μπισκότα πτιμπέρ
2 πακέτα φυτική σαντυγί morfat(2πλη συσκευασία)
10 κουταλιές της σούπας μερέντα
4 ποτήρια γάλα φρέσκο
σοκολατένια maltesers για την διακόσμηση

Σπάμε σε ένα μπωλ τα μπισκότα στα 4. Σε άλλο μπώλ χτυπάμε το ένα πακέτο σαντυγί(δηλ. 2 φακελάκια) με 2 ποτήρια γάλα φρέσκο. Αφού χτυπηθεί καλά προσθέτουμε την μερέντα και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε και τα σπασμένα μπισκότα μέσα στην σοκολατένια σαντυγί και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε το μίγμα μας σε ένα πυρέξ με ένα πηρούνι, πιέζοντας ελαφρά για να κάτσουν καλά στο πυρέξ μας τα μπισκότα και να μην αφήσουν κενά.
Χτυπάμε και το δεύτερο πακέτο σαντυγί με το υπόλοιπο γάλα και το στρώνουμε πάνω απο το μίγμα μπισκότων. Αν θέλουμε να κάνουμε διακόσμηση με κορνέ κρατάμε λίγη σαντυγί. Τέλος βάζουμε και τα maltesers για διακόσμηση. Διατηρείτε στο ψυγείο.
Μπορούμε να λιώσουμε και λίγη σοκολάτα και να την αφήσουμε να τρέξει στα κενά απο τα maltesers.
Επίσης, μπορούμε να την σερβίρουμε και ως τούρτα χρωματίζοντας την σαντυγί και διακοσμώντας ανάλογα. (Εγώ την έφτιαξα και στα γεννέθλια μου ως τούρτα ελληνική σημαία)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

ΛΑΓΑΝΑ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Υλικά

20 γραμ. μαγιά νωπή
3 κούπες χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι μαλακό , και ακόμη έξτρα ποσότητα για το πλάσιμο.
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικό)
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια βούτυρο
2 κουταλάκια ζάχαρη
λίγο σουσάμι.

Εκτέλεση

Από το βράδυ 12-15 ώρες πριν, < πιάνω την μαγιά>, με: αρκετό αλεύρι, ½ κούπα χλιαρό νερό και την μαγιά. Τα ανακατεύω, και τα σκεπάζω σε ένα μπολ , και τα αφήνω να ανέβει η ζύμη και να κατέβει πολλές φορές μέχρι το πρωί, και να ξινίσει λιγάκι.
Το πρωί βάζω μέσα στον κάδο του μίξερ τις 2 ½ κούπες περίπου ζεστό- προς το χλιαρό νερό , το υπόλοιπο αλεύρι (όχι την έξτρα ποσότητα!), το λάδι, το αλάτι, το βούτυρο, την ζάχαρη και στο τέλος την ζύμη της βραδινής μαγιάς. Τα ανακατεύω με τα ζυμωτήρια να ομοιογενοποιηθούν καλά. Εν συνεχεία ζυμώνω πολύ καλά για 10 περίπου λεπτά ακόμη, να γίνει μια καλά ζυμωμένη μπάλα που να ξεκολλά και να μαζεύεται κοντά στα ζυμωτήρια. Όπως είναι την αφήνω μέσα στο μπολ να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο. Αλλά επειδή δεν πρέπει να χάσει τα υγρά της, την σκεπάζω πρώτα με μία στεγνή πετσέτα και με μία υγρή στυμμένη καλά από επάνω. Και από επάνω με μια κουβέρτα να φουσκώσει πολύ καλά.
Μόλις φουσκώσει, την πατώ γροθιά μέσα στο κέντρο της ζύμης, και ξεφουσκώνει. Χωρίζω την ζύμη σε 3 μέρη –λαγάνες. Αφήνω να φουσκώσουν οι λαγάνες.
Τις αλείφω με λάδι ελαφρά και τις ανοίγω πατώντας με τα δάκτυλα σε ένα χοντρό φύλλο. Και δεν τις τρυπώ. Τις αφήνω να φουσκώσουνε πάλι.
Μόλις φουσκώσουν, ΤΟΤΕ τις βάζω στο ταψί, και με τα δυο δάκτυλα, κάνω δακτυλιές στις φουσκωμένες λαγάνες, και εν συνεχεία, τις αλείφω με πινέλο και νερό ελάχιστο και τις πασπαλίζω με σουσάμι να κολλήσει.
Τώρα είναι ώρα για ψήσιμο. Προθερμαίνω στους 180 βαθμούς και ψήνω μέχρι να ροδίσει, όσο και όπως μου αρέσουν.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η φίλη του μπλόγκ μας κα Αρετή και την ευχαριστούμε πολύ.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΙΑ

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η φίλη και αναγνώστρια του blog μας κα Αρετή Π. και την ευχαριστούμε πολύ!!!

Υλικά:

2 σουπιές καθαρισμένες και πολτοποιημένες στο μπλέντερ

2 ποτήρια νερού τριμμένη φρυγανιά

άνηθο, μαϊντανό, ελάχιστη ρίγανη

κύμινο μπόλικο,

κρεμμύδια ξερό και πράσινο φρέσκο τριμμένα

αλάτι και πιπέρι


Τά ζυμώνω καλά και πλάθω μικρά λουκανικάκια σαν σουτζουκάκια ή μπιφτέκια.
Γίνονται ψητά , τηγανιτά και κοκκινιστά και γαρνίρονται με πατάτες.

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ


Απο την Καθαρά Δευτέρα και μετά η ταραμοσαλάτα δεν λείπει απο το τραπέζι μας. Μας αρέσει πολύ και μάλιστα η σπιτική. Είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Δοκιμάστε την!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

100 γραμ. ταραμά
250 γραμ. ψίχα ψωμιού
1/4 κρεμμύδι (μεσαίου μεγέθους)
χυμό λεμονιού
1/2 φακελάκι πουρέ ή 1-2 πατάτες βραστές
ελαιόλαδο

Βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό την ψίχα ψωμιού. Αφήνουμε λίγο να μουλιάσει και κατόπιν στίβουμε καλά με τα χέρια μας. Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ, τον ταραμά, το κρεμμύδι και το ψωμί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τις πατάτες λιωμένες ή τον πουρέ διαλυμένο σε ζεστό νερό (όχι πολύ αραιό). Ρίχνουμε απο την υποδοχή του καπακιού, εναλλάξ χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ποσότητες δεν αναφέρω γιατί είναι καθαρά θέμα γούστου του καθενός. Γι αυτό πρέπει να δοκιμάζουμε συχνά και να προσθέτουμε αυτό που κατά την κρίση μας λείπει απο την ταραμοσαλάτα. Σερβίρουμε γαρνιρισμένη με ελίτσες ή με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

ΦΑΒΑ


Η φάβα είναι ένα όσπριο πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Έτσι την περίοδο της Σαρακοστής είναι ένα πιάτο που σερβίρεται ως ορεκτικό αλλά μπορεί και να σταθεί και ως κύριο πιάτο.

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

5οο γραμ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
7-8 φλυτζάνια τσαγιού νερό
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού

Καθαρίζουμε πολύ καλά την φάβα απο ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν (πετρούλες κ.α.). Την βάζουμε σε σουρωτήρι και την ξεπλένουμε με νερό κάτω απο την βρύση. Την μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείτε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο και το λάδι. Αφήνουμε την φάβα να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να χυλώσει. Κατόπιν τη περνάμε αν χρειαστεί είτε απο το μύλο για πουρέ μαζί με τα κρεμμύδια ή χρησιμοποιούμε απ ευθείας τη ράβδο μίξερ μέσα στην κατσαρόλα.
Τη σερβίρουμε σε πιατέλα ραντίζοντάς τη με λάδι και λεμόνι και γαρνίροντάς τη με ότι μας αρέσει:κρεμμύδι ψιλοκομμένο είτε ξερό είτε φρέσκο, κάππαρη, ελιές, ρίγανη.
Καλή επιτυχία!!!!!!!


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ


Ένα καταπληκτικό φαγητό, πολύ ωφέλιμο τώρα για την νηστεία με πολλές βιταμίνες. Παίρνουμε τη γεύση του υπέροχου αυτού φαγητού, φρικασέ, αλλά βάζοντας μανιτάρια δεν φορτωνόμαστε με χοληστερίνη κ.α. απο το κρέας. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!!
Την συνταγή αυτή την επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου (παρασκευή και παρουσίαση), η πολύ καλή φίλη του blog μας η Μαίρη Τ. και την ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Για την παρασκευή του φρικασέ θα χρειαστούμε:

1 kg μανιτάρια φρέσκα
3 μαρούλια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
άνηθο
1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλυτζ. τσαγιού κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
χυμό απο 2 λεμόνια
2 κουταλ. σούπας κορν φλάουρ

Πλένουμε πολύ καλά τα μαρούλια, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα ζεματάμε για λίγο, σε βραστό νερό. Κόβουμε και τα μανιτάρια σε φέτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σωτάρουμε για λίγο.
Έπειτα, προσθέτουμε και τα κομμένα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για λίγο να σωταριστούν και αυτά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί και με λίγο νεράκι τα αφήνουμε να μισοβράσουν.
Τότε προσθέτουμε τα μαρούλια, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε λίγο ζουμί απο την κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε με το λεμόνι και το κόρν φλάουρ. Περιχύνουμε την κατσαρόλα μας με το χυλό αυτό και την κουνάμε κυκλικά, να πάει παντού. Αφήνουμε λίγο πάνω στη φωτιά για να χυλώσει.

- Μπορούμε, αν θέλουμε, να μην ζεματίσουμε τα μαρούλια και να τα προσθέσουμε στα μανιτάρια έτσι, χοντροκομμένα.
- Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και μία χούφτα ρυζάκι με ανάλογη προσαρμογή νερού φυσικά.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ


Μια πολύ αγαπημένη συνταγή, νηστίσιμη και πάρα πολύ εύκολη. Μπορούμε να την φτιάξουμε είτε με φρέσκο χταπόδι είτε με κατεψυγμένο.
Ευχαριστούμε την φίλη μας την Μαίρη Τ. που μας έφτιαξε και μας σέρβιρε το πολύ ωραίο αυτό πιάτο!!!!!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να το μαγειρέψουμε είναι:

1 1/2 kg χταπόδι
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή 4-5 ντομάτες φρέσκες
1/2 kg μακαρονάκι κοφτό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
πιπέρι, αλάτι (προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό

Πρώτα απ' όλα θα καθαρίσουμε το χταπόδι μας. Σκίζουμε τη σακούλα και αφαιρούμε το μελάνι και τα άλλα εντόσθια. Τραβάμε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγεί τελείως και βγάζουμε και τα μάτια. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι, για να φύγει η άμμος απο τη σακούλα και τα πλοκάμια. Είναι έτοιμο τώρα για να μαγειρευτεί.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το χταπόδι, μόλις το πλύνουμε, με τα νερά του. Σε χαμηλή φωτιά και πρόχειρα σκεπασμένο, το αφήνουμε για λίγο να βγάλει τα υγρά του. Βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο νεράκι (ζεστό πάντα), ρίχνουμε και τα φύλλα της δάφνης και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, πάντα, σκεπασμένο να μισοψηθεί. Το βγάζουμε απο την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί του. Το κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε αφαιρούμε το δέρμα του.
Βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και το κομμένο χταπόδι και τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει σ' αυτό για 10΄. Προσθέτουμε και την ντομάτα, το πιπέρι, το αλάτι και το ζουμί απο το χταπόδι. Πρέπει να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα ώστε να ψηθεί το μακαρονάκι. (6-7 ποτήρια). Αν δεν φτάνει το ζουμάκι του, συμπληρώνουμε με νερό (ζεστό).
Όταν αρχίσουν να βράζουν κι αυτά, ρίχνουμε τα μακαρονάκια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν.
Το φαγητό μας πρέπει να μείνει λίγο ζουμερό. Το αλάτι πάρα πολύ προσεκτικά, διότι το χταπόδι είναι αλμυρό απο μόνο του. Πιο πολύ θα χρειαστούν τα μακαρονάκια αλάτι.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


Μια πολύ νόστιμη, εύκολη και νηστίσιμη συνταγή. Ένας ακόμη τρόπος, για να μαγειρεύουμε τα πολύ υγιεινά μανιτάρια. Δοκιμάστε την!!!!!

Για να παρασκευάσουμε το φαγητό μας, θα χρειαστούμε:

1 kg μανιτάρια φρέσκα
1/2 kg κριθαράκι χοντρό
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λίγο σκόρδο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού λευκό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια μας σε φετούλες.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι. Αφήνουμε για 5΄περίπου, να βράσει, το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα, ραντίζοντάς το με λίγο λάδι. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι μας παραμένει σπυρωτό και δεν κολλάει.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σωτάρουμε. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο και αυτά να σωταριστούν.
Σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 5΄και τότε προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο, το μαϊντανό, το μπαχάρι και τέλος το πελτέ διαλυμένο σε 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό.
Προσθέτουμε ακόμη, περίπου 6 φλυτζάνια νερό και αφήνουμε να βράσουν για λίγο όλα μαζί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα ταψί, βάζουμε το κριθαράκι και απο πάνω ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη σάλτσα μανιταριών. Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το ανακατεύουμε 1 φορά και προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Το φαγητό όταν το βγάλουμε απο το φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.
Καλή επιτυχία!!!!!!

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ


Μιας και 24 Μαρτίου έχω τα γενέθλιά μου και 25 τη γιορτή μου να σας κεράσω ένα εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο εκμέκ. Το γλυκάκι αυτό γίνεται και νηστίσιμο.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

1 πακετάκι φρυγανιές
2 κρέμες στιγμής γιώτης βανίλια
1 κουτί φυτική σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος για σαντιγύ

Για το σιρόπι: 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1/2 μπαστουνάκι κανέλα
φλούδα λεμονιού

Χτυπάμε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί. Αν χρησιμοποιήσουμε φυτική κρέμα για σαντιγύ τότε θα προσθέσουμε και ζάχαρη άχνη, σε ποσότητα ανάλογη του γούστου μας. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Φτιάχνουμε σε ένα μπολ τις 2 κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες στα φακελάκια. Όταν είναι έτοιμες, ανακατεύουμε μέσα λίγη σαντιγύ για να γίνουν πιο αφράτες.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. (το θέλουμε ζεστό και όχι καυτό).
Παίρνουμε ένα πυρέξ μακρόστενο και βάζουμε στη βάση του μια στρώση φρυγανιές. Ρίχνουμε απο πάνω το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να το ρουφήξουν όλο οι φρυγανιές.
Στρώνουμε κατόπιν τις κρέμες ομοιόμορφα. Τέλος βάζουμε τη σαντιγύ, είτε στρώνοντας την είτε σε ροζέτες χρησιμοποιώντας κορνέ.
Γαρνίρουμε το γλυκό με ότι μας αρέσει περισσότερο: αμυγδαλάκι φιλέ, τριμμένο φυστίκι Αιγίνης, τριμμένο καρύδι, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γλυκό κουταλιού κ.α.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ: Χρησιμοποιούμε φυτική σαντιγύ. Όπου χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε γάλα, αντικαθιστούμε με γάλα σόγιας ή γάλα ρυζιού ή γάλα καρύδας ή ακόμη και χυμό πορτοκάλι.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ


Ενα πολύ εύκολο, νοστιμότατο και νηστίσιμο φαγητό. Το σπανακόρυζο είναι ένας απο τους καλύτερους τρόπους για να καταναλώνουμε λαχανικά. Μας παρέχει πολλές βιταμίνες που προστατεύουν τη καρδιά, αλλά και σίδηρο όπου σε συνδυασμό με λεμόνι αφομοιώνεται καλύτερα απο τον οργανισμό.

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 kg σπανάκι
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού

Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά, το κόβουμε σε κομμάτια.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια να ροδίσουν στο λάδι. Προσθέτουμε και το σπανάκι με τον άνηθο. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας πρόχειρα και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του και να μαραθεί. Προσθέτουμε τότε το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε και το ρύζι κατά τόπους, ανακατεύουμε να πάει παντού και τέλος προσθέτουμε νεράκι ζεστό για να βράσει το ρύζι (περίπου 4 1/2 φλυτζάνια τσαγιού). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20΄. Αν μας φανεί στεγνό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη.
Κατεβάζουμε απο τη φωτιά, σκεπάζουμε πρόχειρα τη κατσαρόλα με χαρτί απορροφητικό και το καπάκι απο πάνω, αφήνουμε για 10΄περίπου και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!

ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


Είναι μια μακαρονάδα με σάλτσα πέστο μυρωδικών. Νηστίσιμη και πολύ γρήγορη.
Ευχαριστούμε τη φίλη του blog μας κα Αρετή, για τη συνταγή της.

Τα υλικά που χρειάζονται είναι:

1 πακέτο μακαρόνια
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι βασιλικό
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
(τριμμένο κεφαλοτύρι)

Βράζουμε όπως συνήθως τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα βουτυρώνουμε ελαφρά.
Για την σάλτσα:
Στο multi βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν. Κατόπιν ανακατεύουμε τη σάλτσα αυτή με τα μακαρόνια.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ


Πεντανόστιμο φαγητό, ότι καλύτερο για το σαρακοστιανό κυριακάτικο τραπέζι. Όσες φορές το έχω φτιάξει, όλοι ξεγελιούνται απο εμφάνιση και γεύση και με ρωτάνε "καλά δεν νηστεύεις;"
Ευχαριστούμε πολύ, για την παρασκευή και παρουσίαση του πιάτου, την φίλη μας Μαίρη Τ.

Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

1 πακέτο μακαρόνια Νο 3
Για τον κιμά σόγιας:
2 φλυτζάνια τσαγιού κιμά σόγιας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/3 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μπαχάρια
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο γαρύφαλο
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
Για την κρέμα:
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας(πουρέ)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα
λίγα κυβάκια μαργαρίνης

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη σόγια με 6 φλυτζάνια νερό για να φουσκώσει. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε και κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Προσοχή, γιατί φουσκώνει και χύνεται. Αφήνουμε να μείνει με κλειστό καπάκι, για περίπου 45΄.
Κατόπιν, σουρώνουμε τη σόγια.
Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να ξανθύνουν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Επειδή χρησιμοποιούμε σάλτσα σόγιας και είναι αλμυρή, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 45΄, να βράσει και να δέσει η σάλτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, ελαφρά. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατίζουμε.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και τη κρέμα.
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια. Απο πάνω ρίχνουμε τον κιμά (αφού έχουμε αφαιρέσει τα μπαχάρια), στρώνουμε με ένα πηρούνι να καλύψει όλη την επιφάνεια και κατόπιν βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Απλώνουμε απο πάνω και την κρέμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε κατά τόπους μικρά κυβάκια μαργαρίνης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄-50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ


Eνα κέικ για την νηστεία και όχι μόνο. Είναι τέλειο, εύκολο και χωρίς λιπαρά. Παραμένει μαλακό και ζουμερό στο εσωτερικό του λόγω του μήλου. Δοκιμάστε το!!!

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

2-3 κανονικού μεγέθους μήλα
1 πακέτο φαρίνα
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1/2 ποτήρι του κρασιού νερό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού ή μήλου
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε κατόπιν όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Αλευρώνουμε λίγο τις σταφίδες και τις ρίχνουμε και αυτές στο μίγμα μας. Τέλος, τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα μήλα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα μαζί. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165 βαθμούς με αέρα και κάτω αντίσταση, ή στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 50΄περίπου (κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας).
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ


Γενικά οι καριόκες είναι ένα γλυκό που μας αρέσει,αλλά αποφεύγουμε να αγοράζουμε λόγω των όσων έχουν ακουστεί κατά καιρούς γι' αυτά τα γλυκίσματα. Γι' αυτό επιχείρησα να τις φτιάξω μόνη μου και τελικά το αποτέλεσμα ήταν εκλπληκτικό!!!!! Όσοι δοκίμασαν, μου είπαν ότι δεν ξεχώριζαν απο τις έτοιμες. Δοκιμάστε τες και θα καταλάβετε!!!!!!!

Τα υλικά που χρειάζονται για τις καριόκες είναι:

1/2 kg καρύδια
300 γραμ. φρυγανιά ή τσουρέκι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές σούπας κακάο
700 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1-2 κουτ. γλυκ. αραβοσιτέλαιο
1/2 kg ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό

Πρώτα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-10 λεπτά σε σιρόπι.
Στη συνέχεια, τρίβουμε την φρυγανιά ή το τσουρέκι στο μίξερ μας. Εγώ χρησιμοποίησα τσουρέκι που είχα στην κατάψυξη. Αν κάνετε το ίδιο, θα πρέπει να ψήσετε το τσουρέκι κομμένο στη μέση, στο φούρνο στους 120 βαθμούς για 45΄ περίπου, μέχρι να γίνει σαν παξιμάδι. Επίσης, τρίβουμε και τα καρύδια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά ή το τσουρέκι, τα αρωματικά μας και το κακάο. Ρίχνουμε απο πάνω το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο λίγο να σφίξει. Στη συνέχεια, είτε θα φτιάξουμε ρολά πάχους 6-7 εκατ. και θα τα τυλίξουμε με μεμβράνη, είτε θα βάλουμε το μίγμα στο μεγάλο ταψί της κουζίνας καλυμένο με μεμβράνη και θα το στρώσουμε καλά να είναι λείο. Ξαναβάζουμε τα ρολά ή το ταψί στο ψυγείο για αρκετές ώρες να σφίξει πολύ καλά το μίγμα.
Έπειτα, κόβουμε τα ρολά σε λεπτές φέτες. Αν βάλουμε το μίγμα στο ταψί κόβουμε με κουπ πατ διάφορα σχέδια ή με ένα ποτήρι στρογγυλούς δίσκους. Τα περισσεύματα τα πλάθουμε και αυτά σε διάφορα σχέδια με τα χέρια μας.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε λίγο αραβοσιτέλαιο για να γυαλίσει.
Με την βοήθεια 2 πηρουνιών βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα τις καριόκες μας μία μία και τις αραδιάζουμε σε λαδόκολα αφήνοντας τες να κρυώσουν. Τέλος, αν θέλουμε τις τυλίγουμε σε χρωματιστά αλουμινόχαρτα. Τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!

ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΙ ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


Νόστιμοι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες που μοιάζουν με λουκουμαδάκια και φτιάχνονται με ωμά αλεσμένα ρεβίθια. Περιζήτητο ορεκτικό που κάνει θραύση στα ταβερνάκια στο νησί μου. Όποιος φάει σίγουρα ζητάει και δεύτερη μερίδα.

Υλικά:
* 200 γραμ.μουλιασμένα από βραδύς ρεβίθια
* 4-5 μέτρια κρεμμύδια
* 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
* 2 μεγάλες ντομάτες
* 250 γραμ.περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1/2 κ.γλ. baking
* αλάτι, πιπέρι
* μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση:
1. Έχουμε μουλιάσει τα ρεβίθια από βραδύς σε μπόλικο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια, τις ντομάτες που τις έχουμε ξεφλουδίσει, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα κάνουμε πολτό. Αν είναι το μείγμα σφιχτό και δεν χτυπιέται καλά στο μπλέντερ προσθέτουμε μια ντοματούλα ακόμη ή λίγο νεράκι.
2. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι και το baking (το αλεύρι το υπολογίζουμε έτσι ώστε να πετύχουμε ένα χυλό ούτε πηχτό πολύ ούτε νερουλό) και ανακατεύουμε.
3. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί και μετά τηγανίζουμε παίρνοντας με ένα κουταλάκι του γλυκού κουταλιά κουταλιά απ το μείγμα μας σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο (σε κατσαρολίτσα ή φριτέζα) να σκεπάζονται απ το λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.


Λίγα μυστικά ακόμα:

Αν θέλουμε αντί για μπλέντερ τα τρίβουμε στο multi χωρίς να λιώσουν πολύ και έτσι μένουν και κάποια ρεβίθια χοντροκομμένα έτσι γίνονται πιο τραγανοί αλλά δεν φουσκώνουν πολύ.

Οι παλιές νοικοκυρές έσπαζαν τα ρεβίθια σε γουδί. Στο μπλέντερ γίνονται ομοιόμορφοι και μοιάζουν σαν μικροί ρεβιθολουκουμάδες.

Η συνταγή και η φωτογραφία είναι της φίλης μου της Elen. Την ευχαριστώ πολύ.

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ MUFFINS ΚΑΝΕΛΑΣ


Γρήγορα, εύκολα και πολύ αρωματικά muffins για να απολαμβάνεται μαζί με τον καφέ σας!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
2 1/2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1 αυγό
1 γιαούρτι
1/3 κούπας κακάο
1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
2/3 κούπας γάλα φρέσκο

Θα κοσκινίσουμε αρχικά το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια σε ένα μπολ. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.
Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το κακάο. Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι και το γάλα και αναμειγνύουμε.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι απαλά ίσα ίσα να ενσωματωθούν. Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, δεν πρέπει να είναι λείο το μίγμα μας.
Βουτυρώνουμε τις φορμίτσες για muffins καλά, και μοιράζουμε το μίγμα μας μέσα σ' αυτές. Ψήνουμε για 20΄περίπου στους 180 βαθμούς (κάνουμε το τέστ της οδοντογλυφίδας για να δούμε αν ψήθηκαν). Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ


Απλή, δροσερή και χορταστική σαλάτα για όλες τις ώρες. Την είχαμε δοκιμάσει σε κάποιο εστιατόριο και είχαμε ενθουσιαστεί και απο τότε την φτιάχνω πάντα σε μπουφέ.


Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:
  • ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • αγγούρια κομμένα σε κύβους
  • πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • κάππαρη
  • χωριάτικα παξιμάδια ή ντάκους
  • τυρί φέτα ή ανθότυρο ή ανάμεικτα
  • μαγιονέζα
  • κέτσαπ
  • αλατάκι
  1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας,τα αλατίζουμε ελαφρά και τα έχουμε έτοιμα για το στήσιμο της σαλάτας.
  2. Βρέχουμε λίγο τα παξιμάδια μας και τα τοποθετούμε στον πάτο της σαλατιέρας μας. Αν είναι πολύ μεγάλα τα σπάμε σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Βάζουμε απο πάνω σε στρώσεις: Πρώτα την ντομάτα, μετά το αγγούρι, τη πιπεριά, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τελειώνουμε πάλι με ντομάτα.
  4. Όταν είναι να σερβίρουμε κόβουμε σε κύβους τη φέτα και τη βάζουμε στο κέντρο της σαλατιέρας. Περιμετρικά ρίχνουμε την μαγιονέζα, την οποία έχουμε ανακατέψει με τη κέτσαπ για να πάρει ένα ελαφρύ ρόζ χρώμα (δεν καλύπτουμε το τυρί)
Ποσότητες δεν αναφέρω. Τα υλικά εξαρτώνται απο τη σαλατιέρα που θέλουμε να γεμίσουμε(μικρή- μεγάλη), απο τα άτομα που θα κεραστούν αλλά και απο τις προτιμήσεις του καθενός ως προς τα υλικά. Αν έχουμε μεγάλη σαλατιέρα μπορούμε να κάνουμε διπλή στρώση υλικών για να γίνει πιο πλούσια!!! Καλή επιτυχία!

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΨΗΤΕΣ


Οι πατατοκροκέτες είναι πάντα ένα πολύ ωραίο και αγαπημένο ορεκτικό. Συνοδεύουν όλα τα ψητά κρέατα και όχι μόνο. Απο τότε που αποφάσισα να περιορίσω τα τηγανητά στο σπίτι, φτιάχνω πατατοκροκέτες ψητές στο φούρνο. Είναι εξίσου νόστιμες και φυσικά πολύ υγιεινές.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή τους είναι:

4-5 πατάτες βρασμένες
λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
λίγο μαϊντανό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
4 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη(για το μίγμα)
1 φλυτζάνι τσαγιού τυρί ρεγκάτο (περίπου)
αλατοπίπερο
1 αυγό (χωριστά τον κρόκο και το ασπράδι)
αλεύρι και φρυγανιά για το πανάρισμα

Λιώνουμε τις πατάτες σε πουρέ και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε απο το αυγό τον κρόκο μόνο. Ζυμώνουμε καλά και αν δούμε ότι δεν πλάθονται καλά οι κροκέτες μας, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμη. Επίσης, βοηθάει στο πλάσιμο και το βρέξιμο των χεριών μας. Πλάθουμε σε κροκέτες και τις πανάρουμε. Δηλ. περνάμε τις κροκέτες απο το αλεύρι, μετά τις βουτάμε στο ασπράδι που είναι χτυπημένο με 1 κουταλιά σούπας λάδι και τέλος τις τυλίγουμε σε τριμμένη φρυγανιά.
Αραδιάζουμε τις κροκέτες σε λαδόκολα και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. Ετσι μπορούμε να τις ετοιμάσουμε κάποια στιγμή που θα έχουμε χρόνο και θα τις έχουμε έτοιμες για όποτε τις χρειαστούμε. Όταν θέλουμε να τις ψήσουμε τις βγάζουμε 10 λεπτά νωρίτερα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία !!!!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ


Οι κολοκυθοκεφτέδες, αλλά και όλα τα κεφτεδοειδή, είναι απο τα πιο αγαπημένα μας και ένα απο τα βασικά πιάτα που παραγγέλνουμε σε μεζεδοπωλείο. Όμως στο σπίτι προσπαθώντας να αποφύγω το τηγάνισμα, τους έφτιαξα στο φούρνο σε μαφινιέρα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, με συνέπεια να εξαφανιστούν πριν ακόμη κρυώσουν!!! Έτσι τώρα αναγκάζομαι και φτιάχνω διπλή δόση για να μας φτάσουν!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή τους είναι:

500 γρ. κολοκυθάκια πράσινα ή κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κούπα αλεύρι φαρίνα
1/3 κούπας αραβοσιτέλαιο
300 γραμ. φέτα τριμμένη περίπου
αλατοπίπερο
δυόσμο τριμμένο

Τρίβουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι για να στραγγίξουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε το λιγότερο 1 ώρα.
Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το δυόσμο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Στίβουμε με τα χέρια μας το κολοκύθι πολύ καλά, να φύγουν όλα τα υγρά και το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ. Προσθέτουμε και το αλεύρι και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσοχή στο αλάτι γιατί τα κολοκύθια μας είχαν και νωρίτερα αλατιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε και τη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πηρούνι.
Λαδώνουμε καλά τις θηκούλες για μάφινς και μοιράζουμε το μίγμα. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τις φορμίτσες με φρυγανιά τριμμένη για να μην μας κολλήσουν οι κεφτέδες. Εγω δεν το κάνω γιατί ξέρω ότι οι φορμίτσες μου είναι αντικολλητικές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλουμε να ψήσουμε με αέρα θα χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 165 βαθμούς.
Όταν κρυώσουν ελαφρά τους βγάζουμε απο τις φορμίτσες και τους αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για να μην υγροποιηθούν.
Καλή επιτυχία!!!

Ακόμη πιο μίνι για μπουφέ!!!


ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ


Νόστιμα και πολύ εύκολα τυροπιτάκια κουρού. Είναι πολύ ωραία για κολατσιό για τα παιδάκια μας αλλά επίσης πολύ ωραία και για μπουφέ.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να τα φτιάξουμε είναι:

1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 αυγό (χωριστά τον κρόκο απο το ασπράδι)
φέτα ή ανθότυρο ή και ανάμεικτα 350 γρ. περίπου
πιπεράκι
δυόσμο (προαιρετικά)
ελάχιστο γάλα

Φτιάχνουμε την γέμιση, λιώνοντας τα τυριά με ένα πηρούνι και προσθέτοντας πιπεράκι, το δυόσμο (αν βάλουμε) και το ασπράδι αυγού.
Για την ζύμη μας βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το οποίο το έχουμε απο νωρίτερα βγάλει απο το ψυγείο για να μην είναι πολύ παγωμένο. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Σε ένα φλυτζανάκι βάζουμε ελάχιστο νεράκι με τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και αφήνουμε για 5΄.
Ρίχνουμε και τη μαγιά μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αφήνουμε το ζυμαράκι μας να μείνει σε χλιαρό μέρος σκεπασμένο, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Έπειτα, παίρνουμε κομματάκια ζύμης, περίπου σαν μικρά μανταρινάκια, τα ανοίγουμε σε φυλλαράκια στο χέρι μας και βάζουμε μέσα γέμιση. Κλείνουμε καλά τα πιτάκια μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με κρόκο αυγού που έχουμε χτυπήσει με ελάχιστο γαλατάκι.
Τα αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν λιγάκι και έπειτα τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 25΄.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

ΑΦΡΑΤΗ ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ


Πολύ συχνά μου φέρνουν κολοκύθα κόκκινη και πάντα ψάχνω να βρω τρόπους να την αξιοποιήσω. Εκτός λοιπόν απο τους κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, φτιάχνω και αλμυρή κολοκυθόπιτα (με τυρί ή νηστήσιμη). Γίνεται πολύ νόστιμη!!!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

2 φύλλα κουρού για πίτες ή σπιτικό φύλλο (εδώ)
1 1/2 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 χούφτα σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό
1/2 κούπα ελαιόλαδο περίπου
άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο
τυρί φέτα περίπου 350 γραμμ.

Παίρνουμε την καθαρισμένη κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη απο την πλευρά με τις μεγάλες τρυπούλες. Την βάζουμε σε σουρωτήρι, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες (ή απο το προηγούμενο βράδυ) για να βγάλει τα υγρά της. Κατόπιν, την στίβουμε πολύ καλά μέσα στις παλάμες μας.
Παίρνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τα αφήνουμε λίγο να σωταριστούν. Προσθέτουμε την καλά στιμμένη κολοκύθα. Αφήνουμε να σωταριστεί και αυτή για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, έτσι ώστε να εξατμιστούν όσα τυχόν υγρά της έχουν απομείνει. Κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπρίκι βράζουμε για 5 περίπου λεπτά το ρύζι, ίσα να μαλακώσει (προσοχή γιατί φουσκώνει). Σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι με την γέμιση.
Ρίχνουμε επίσης λίγο σιμιγδάλι, τα μυρωδικά μας και πιπεράκι. Αλατάκι δεν βάζουμε επειδή η κολοκύθα μας ήταν αλατισμένη και η φέτα συνήθως είναι κι αυτή αλμυρή. Χτυπάμε και ρίχνουμε το αυγό στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε σε κομματάκια την φέτα.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε μέσα την γέμιση. Την στρώνουμε καλά να πάει παντού και βάζουμε απο πάνω το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τα περίσσια του φύλου προς τα μέσα. Λαδώνουμε την επιφάνεια, και χαράζουμε ελαφρά την πίτα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Αν θέλετε να κάνετε νηστήσιμη την κολοκυθόπιτα, θα αφαιρέσετε το αυγό και το τυρί και θα αυξήσετε λίγο το ρύζι.
Καλή επιτυχία!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...