Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ


Την σοκολατόπιτα αυτή την έφτιαξα χθες, ανήμερα του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και την πρόσφερα ως κέρασμα σε μια πρωινή εκδήλωση. Βέβαια, λόγω της νηστείας, έγινε χωρίς αυγά και γάλα. Εγινε αφράτη και την περιέχυσα με κρέμα ganache. Παρότι νηστίσιμη, εξαφανίστηκε. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να την φωτογραφίσω κομμένη.....

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές σούπας κακάο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αραβοσιτέλαιο
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού παγωμένο νερό
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ
2 κουταλιές σούπας ξύδι

Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι, το νερό, το κονιάκ, το ξύδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, την λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 35΄περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα με ganache και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε την σοκολατόπιτα στη μέση σαν παντεσπάνι, να στρώσουμε ganache στο κάτω κομμάτι, να καλύψουμε με το επάνω και μετά να περιχύσουμε με την υπόλοιπη ganache. Σ' αυτήν την περίπτωση καλό είναι να φτιάξουμε τη σοκολατόπιτα αρκετές ώρες νωρίτερα, ώστε να κρυώσει καλά και να μην τρίβετε στο κόψιμο.

Για την κρέμα ganache:

225 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη
3/4 κούπας φυτική κρέμα "γάλακτος"
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 κουταλιά σούπας κονιάκ

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαργαρίνη με την κρέμα "γάλακτος". Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Ανακατεύουμε για περίπου 2΄ να λιώσει και να γυαλίσει. Τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.

Καλή επιτυχία!!!!!!



Share

19 σχόλια:

mia maria είπε...

Νηστίσιμη, ξενηστίσιμη εμένα έτσι κι αλλιώς μου τρέχουνε τα σάλια!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

κολασμένη νηστεία!!!!!!!
πως να μην αμαρτήσω...; :)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Νομίζω θα αμαρτήσω κι εγώ με την νηστίσιμη;-)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥ είπε...

Άμα την κάνουμε και την φάμε εκτός νηστείας πειράζει? Όχι τίποτα άλλο γιατι η νηστεία αργεί ακόμα γι αυτό!!!!

oreksinaxeis είπε...

Νηστίσιμη ε?Δεν της φαίνεται πάντως!!χαχα...Συμφωνώ με bigmama! Φιλιά :)

BIKY είπε...

Αν είναι έτσι η νηστισιμή φαντάζουμε πως θα είναι η αρτήσιμη

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

NOΣΤΗΜΟΤΑΤΗ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΝΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΘ ΟΤΙ ΓΛΥΚΑΤΖΗΣ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλαράκια πραγματικά, νηστίσιμη αλλά κολάσιμη.....χιχιχιχι
Πάντως όλα τα λεφτά είναι η ganache. Αλλο πράγμα.....
Φιλάκια :)))))

Kokorakia είπε...

ΕΥΗ μου εκανα ενα φοβερο λαθος, εβαλα τη φορμα με σχεδιο και σημερα δεν υπαρχει, αλλη φορα θα βαζω το μεγαλο ταψι του φουρνου την τσακισαμε ηταν...ηταν φανταστικη.

Δέσποινα είπε...

Εμενα ηθελε πολυ περισσοτερο ψησιμο, πειραζει; σαν κεικ πρεπει να γινει;

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητή Δεσποινα ο χρόνος ψησίματος εξαρταται ανάλογα τον φούρνο μας, το πάχος του ταψιού κλπ..
Η υφή της είναι σαν ελαφρως νωπό κέικ.
Ελπίζω να σου άρεσε σαν γεύση.

Δέσποινα είπε...

Εγινε υπεροχη...την εκανα παραλλαγη σε τουρτα κ εγινε αναρπαστη! Ευχαριστω θα την φτιαχνω στα γενεθλιων των παιδιων!!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητή μου Δέσποινα χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Κι εγώ την έχω κάνει πολλές φορές σε τούρτα. Είναι πράγματι καταπληκτική.

Unknown είπε...

Καλησπέρα. Αντί για κονιάκ τι άλλο θα μπορούσα να βάλω;

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΥΗ είπε...

Καλησπερα unknown....
Αντι για κονιακ θα μπορουσε να μπει οποιοδηποτε ηδυποτο...
αν ομως θελεις να αποφυγεις το αλκοολ μπορεις να προσθεσεις καποιο χυμο φρουτων.
καλη επιτυχια ευχομαι και καλη χρονια με υγεια!!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολυυυυυυ

Unknown είπε...

Αν δεν έχω φυτική κρέμα, τι άλλο μπορώ να προσθέσω?

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Καλησπέρα unknown 19.54
Την περίοδο που ανέβηκε η συνταγή στο Blog υπήρχαν πολλές φυτικές και νηστίσιμες κρέμες. Τώρα δυστυχώς δεν υπάρχουν παρά μόνο αυτή που είναι από καρύδα.
Τελευταία φορά που έφτιαξα την σοκολατόπιτα έκανα λοιπόν το εξής...
Ζεστανα μέχρι το σημείο βρασμού 150 γραμ. νερό και έλιωσα μέσα 250 γραμ σοκολάτα κουβερτούρα. Όχι στην φωτιά εκτός.
Μπορούμε να προσθέσουμε και ζάχαρη άχνη αν θέλουμε ή να αρωματίσουμε με το κονιάκ.
Γίνετε ένα πολύ ωραίο γλάσο και νηστίσιμο!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...